ФИПА и инвестиције

Маријана Миљић Бјеловук

Страни инвеститори бјеже од БиХ као ђаво од тамјана. Том реченицом би се, у најкраћем, могло описати стање у БиХ у прошлој години у вези са питањем доласка страног капитала.

Да је ситуација у вези са питањем улагања инвеститора из иностранства и више него алармантна показују и прелиминарни подаци Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ (ФИПА) према којима су за девет мјесеци 2016. године ове инвестиције скоро преполовљене у односу на исти период годину раније, односно са 500 милиона пале су на 274 милиона марака.

Јасно је да вриједност инвестиција пада и у осталим земљама окружења, али је исто тако и више него јасно да је тај пад  најбржи у БиХ и да инвеститори пребацују у пету брзину како би што прије побјегли са домаћег тржишта у другу земљу и тамо отворили фирму и запослили становништво.

Разлог додавања гаса и бјежања од БиХ је труло тржиште али и намети које власти усвајају преко ноћи, због чега инвеститори на крају тешко могу израчунати и колико износе пореска оптерећења. Та рачуница постаје све дебља и дебља.

Поред тога, инвеститоре одбија и сама слика коју је БиХ створила о себи и против које се није борила на вријеме.

Како на крају крајева можемо очекивати да неко уопште улаже у БиХ? Одговор је сасвим јасан - никако.

Ту је незанемарљива и чињеница да ФИПА која је задужена за привлачење страних инвестиција ништа не ради како би странци свој капитал пласирали на домаће тржиште. Јер да ради, сигурно не би имали то што тренутно имамо. Због тога се већ годинама поставља питање: Шта ће нам ФИПА?

Ова агенција је показала да нема снаге за унапређење инвестиција због чега је треба и укинути јер овако само гута  милионе за плате, путовања и низ осталих измишљених  накнада, које би с друге стране могле бити уложене у отварање фабрика и запошљавање.

Јасно је свима да БиХ мора нешто урадити на домаћем тржишту у вези са питањем страног капитала, од стварања стабилне фискалне политике, поправљања слике о себи па све до укидања ФИПЕ јер јој не треба агенција за одбијање већ за привлачење страних инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана