Финансирање НВО

Жељка Домазет

У БиХ нико са сигурношћу не зна прецизне податке о броју невладиних организација које роваре по овој земљи, ни одакле се финансирају, колико средстава гутају, нити шта тачно раде.

Ако се било ко и усуди то и приупитати - као да је дирнуо у "свету краву".

Ипак, понекад и искрсне понеки податак о њима који углавном запањи јавност.

Тако је Савјет министара БиХ открио да се од буџетског новца, који се сакупља од пореских обвезника цијеле БиХ, па тиме и Републике Српске и слива у државну касу, финансирају неке невладине организације, чијим би се радом дебело морале позабавити и правосудне институције.

Наравно, све то под условом да је БиХ правна и праведна држава у којој би свако сијање мржње морало да се оштро санкционише.

Но, како је све то далеко од ове земље, онда не чуди што је неким невладиним институцијама прећутно одобрено да блате РС и њене институције и да за то не одговарају.

Тако су из буџета институције БиХ четири невладине организације исисале готово 40.000 марака да би након тога, између осталог, тражиле укидање РС и "окитиле је" најпогрднијим епитетима. Поред осталих работа, одштампале су узнемирујуће "честитке" које су упутиле званичницима РС и поводом Дана Републике.

Чињеница да у БиХ могу да се толеришу различити атаци на половину њене територије и институције које је чине, и да они који то чине добијају паре грађана исте те половине државе, понајмање доприноси њеној стабилности и напретку. Они који се највише заклињу у независност и цјеловитост ове земље, због овако гнусних и беспризорних атака на одрживост Српске и свега онога што је чини, у свему овоме морали би бити најгласнији да се они који стоје иза оваквих атака најоштрије санкционишу.

Сви они који новцем пореских обвезника финансирају рад оваквих невладиних организација које од свог оснивања не престају да шаљу отровне стријеле према РС, најдиректније раде на разградњи ове земље без обзира на то колико се декларативно залагали за њену независност и цјеловитост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана