Финансије Клуба Бошњака

Ведрана Кулага
Финансије Клуба Бошњака

Политика условљавања, пријетње блокадама и саме блокаде, као и редовна куцања на врата Уставног суда РС само су неке од карактеристика рада Клуба Бошњака у Вијећу народа РС.

Посљедњи у низу њихових бесмислених потеза био је приједлог Клуба за вето на избор Aлександра Џомбића за премијера Републике Српске, што је беспотребно успорило ефикасан и одлучни процес формирања власти у Српској послије општих избора у октобру прошле године.

Покушај блокирања Владе РС је био безуспјешан наравно, јер је Уставни суд РС, као и многе друге, и тај њихов захтјев одбацио.

Међутим, бошњачким ветима изгледа никад краја, тако да је синтагма "намјерна блокада власти у Српској" једина којом се може дефинисати рад Клуба Бошњака у Вијећу народа.

Статистички подаци говоре све. Бошњаци су више од 30 пута, са својим захтјевима за оцјену уставности, "гостовали" у Уставном суду, а само два пута изашли "пуних руку".

Осталих 28 пута су неоправдано потезали механизам заштите виталног националног интереса и тиме успорили функционисање Републике Српске и примјену њених закона.

Иако су се њихова вета показала као крајње бесмислена, против високих плата, које добијају из буџета те исте Републике Српске, чланови Клуба Бошњака, међутим, нису имали ништа против.

Тако се на њихове плате годишње из буџета РС потроши више од 300.000 марака. Имовински картони показују да су делегати из реда Бошњака у Вијећу народа РС у 2009. години за свој "рад" примили плату од 40.000 до 46.000 марака.

У исто вријеме Клуб Бошњака је, између осталог, повреду виталног националног интереса видио у законима о музејској дјелатности, печатима и уређењу простора. Било је чак периода и када Клуб Бошњака није функционисао уопште.

Далеко било да Бошњаци немају право за покретање механизма заштите виталног националног интереса. Међутим, што је превише - превише је.

Нажалост, поглавље блокада Бошњака још није завршено јер они, изгледа, имају сталну потребу да се провлаче по судовима тражећи бесмислене ствари. Aли и да при томе и добро зарађују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана