Филмска истина

Горан Маунага

Коментар специјалног представника генералног секретара УН за питање сексуалног насиља у сукобима Маргот Валстром о женама силованим током рата у БиХ, који је објављен у федералним медијима, ужаснуо је сваког просјечног читаоца невјероватно површним приступом једној страховито озбиљној теми.

Оно што је Валстромова изнијела о својим сазнањима о силованим женама, а која се базирају на пропагандном дјелу Анђелине Џоли названом "У земљи крви и меда", додатно појашњава да је могуће да у тако озбиљној институцији као што су УН, раде људи који су неодговорнији чак и од Свена Алкалаја који је по истеку овдашњег министарског мандата добио посао у тој истој "фирми".

Тешко је сто одсто тврдити, али ако би се одвојило мало времена за истраживање врло је могуће да би се дошло до јасних показатеља да је мадам Валстром бар у посредној вези са једним од најутицајнијих бошњачких лобиста Санелом Џенкинс која је и финансирала снимање режисерско-лобистичког првенца Џолијеве.

Наравно да Валстромова у недостатку чињеница, како то уосталом функционише на западњачко-бошњачки пристрасно-пропагандистички начин већ 20 година, удара на емоције просјечног човјека потпуно занемарујући стварне податке и реалност. Просто је невјероватно да су УН и одјељење те институције на чијем је челу гђа Валстром чекали на Анђелинин наручено-плаћенички пројекат да би се опет прихватили пропагандне лажи, пласиране још прије 20 година, о Србима као лошим, и Бошњацима као добрим момцима.

И док специјални савјетник генералног секретара УН у том лобистичком тексту говори, као и њен узор Џолијева у свом назовифилму, да је током посјете Сарајеву и Зеници упознала жене силоване током рата, дакле само Бошњакиње, износи и невјероватне спекулације да је "Есма само једна од неколико десетина хиљада силованих жена", те да "УН процјењују да је током рата у БиХ силовано између 20.000 и 50.000 жена".

На готово идентичан начин и Алија Изетбеговић је процјењивао да је у БиХ силовано око 60.000 жена, наравно Бошњакиња.

Сви злочинци треба да одговарају, али је злочин и злоупотреба броја и националне припадности силованих у пропагандне сврхе. Злочин је вишегодишња манипулација силованим жртвама и занемаривање исто тако силованих на другој страни.

Језиво је, наравно, то што су неки од починилаца још увијек на слободи, али је страшно и то, поштовани представниче Валстром, што ваше одјељење УН до данас није дошло до података о томе, а могло је да сте били заинтересовани, колико тачно ратних силоватеља-Срба, а колико силоватеља-Бошњака, данас мирно шета поред својих жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана