Филд се прави Енглез

Вељко Зељковић

Одлука ХДЗ-а БиХ да блокира финансирање општих избора 2022. је неодговорна и недемократска. Све политичке странке имају законску и моралну одговорност да осигурају одржавање избора по распореду и да за то обезбиједе све неопходне услове. Демократија не смије бити талац интерних размирица.

Истакао је ово британски амбасадор у БиХ Метју Филд, након што Савјет министара БиХ прије пар дана није усвојио буџет Централне изборне комисије БиХ, а што је довело у питање одржавање октобарских избора.

То што ХДЗ моли, тражи, да ови избори буду одржани у регуларним околностима, у којима би права хрватског народа, као конститутивног, била заштићена - није битно за Филда. Геополитика је чудо. Она је изнад права, правде и демократије.

За британског амбасадора, међутим, није недемократски то што је његова влада одбила да појединим представницама теквондо репрезентације БиХ не одобри визе за улазак у земљу. Како је рекао, због “правила о заштити приватности не може коментарисати појединости око овог случаја”.

Интересантно је што папири за улазак нису одобрени само српским такмичаркама, Катарини Крајишник и Зорани Сандић. Остале дјевојке из репрезентације БиХ нису имале ових проблема.

Случајност? Можда?! Тешко! И умјесто да се извини младим дјевојкама због, што би он рекао, неодговорне и недемократске и ничим утемељене одлуке, Филд се прави Енглез. Умјесто да ургира да тај “пропуст” и својеврсни дипломатски скандал што прије буде ријешен и покаже бар трунку моралне одговорности, Филд се опет прави Енглез.

Ради се о два сасвим различита случаја, али која вјероватно најбоље илуструју како у данашњем свијету изгледа западна “демократска” сегрегација, а поготово британска.

Господине Филд, иако ту “титулу” тешко можете да заслужите, какву је поруку ваша власт на овај начин послала Српској и БиХ? Какву младим спортисткињама? Зашто им стављате жуте или бијеле траке на рукаве или на некакве црне листе? Да ли им можете погледати у очи?

Још горе у свему томе јесте што тај пропуст правдате Украјином. Да ли сте се запитали како се осјећају Катарина и Зорана и какву им поруку шаљете у каквом то свијету оне живе? Стога поштедите нас ваших досадашњих прича о демократији и моралу. Од њих нас глава боли, јер ваше поимање демократије нема никакве везе са значењем те ријечи, већ са сегрегацијом. Пракса то показује.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана