"Фејсбук" држава

Жељка Домазет

Позивање грађана БиХ на блокаде свих институција и путева, како је са своје "Фејсбук" странице поручио сарајевски глумац Феђа Штукан, још је један од покушаја да се у овој земљи уведе безакоње и да улица почне рјешавати питања која не би требала.

Овај глумац, који није запамћен ни по каквом глумачком остварењу или улози ни у позоришту, ни на филму, покушава да из сивила анонимности доспије у јавност управо преко улице и нагомиланог незадовољства народа кога, признати се мора, у БиХ има заиста превише. И док институције БиХ на све начине покушавају да у оквире закона уведу недавно безакоње и говор улице приликом талачке кризе и блокаде институција БиХ, Штукан покушава наново да све врати у суноврат.

Сви они који иоле држе до свог достојанства и достојанства ове земље, његове позиве не схватају озбиљно и тврде да сваки његов покушај, па и овај позив на протесте и блокаде, не може завршити другачије него у кошу. Требало би да имају на уму да иза оваквих побуњеничких пројеката не стоји само онај ко позива на њихову реализацију, него можда и неки други.

Морали би такође имати у виду и чињеницу да је у земљама у којима се улицом и демонстрацијама покушавало нешто промијенити, завладало врло често и много горе стање од оног које се хтјело промијенити. Довољно је само имати у виду догађаје у Сирији или Египту, гдје су они који су посезали за рјешавањем ствари на улици, напунили улице крвљу погинулих.

Виртуелни свијет какав је "Фејсбук" и оно што се тамо може наћи, те уређивање земље путем друштвених мрежа, постало је помодарство.

Крене ли се путем овог глумца и путем њему сличних, ова земља ће свакако врло брзо, умјесто озбиљним путем, кренути странпутицом и умјесто озбиљне државе постати "фејсбук" држава.

Но, без обзира на то како ће се окончати Штуканово фејсбучење и позиви на протесте, институције у овој земљи морале би законски дјеловати и оне који су властите џепове натрпали страним новцем зарад изазивања нереда адекватно санкционисати, те коначно у овој земљи увести реда.

Не буде ли тако, онда ћемо у будућности све чешће имати случајеве да неостварени полутипови почну да рјешавају ствари хаосом који нигдје и никоме добра донио није.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана