Федерално декларисање

Жељка Домазет
Федерално декларисање

Од свог оснивања до данас Народна скупштина Републике Српске ниједном својом ријечју, нити одлуком није се "дрзнула" да одлукама, као ни било каквим декларацијама исказује свој однос према Федерацији БиХ.

Ниједном званичнику из Републике Српске није пало на памет да пред Народну скупштину изнесе било какав приједлог о уставном уређењу БиХ, нити захтјев за оснивање институција на нивоу БиХ.

Федерални Парламент, очигледно оснажен бошњачким платформашким лобијем, без легитимних представника хрватског народа, узео је себи за право да се одређује о одлукама Народне скупштине, да тражи уставно уређење које подразумијева прекомпозицију дејтонске БиХ и да декларативно захтијева формирање врховног суда на нивоу БиХ, иако нигдје у Дејтону није наведено да је таква институција потребна.

Нико у демократском свијету нема ништа против декларација које се доносе у демократским институцијама, али под условом да те декларације не задиру у демократска права других демократских институција и не задиру у надлежности које им не припадају.

Недопустиво је да из ФБиХ усвајају декларације којима се тражи измјена Устава и на мала врата покушава укинути Република Српска и прекомпоновати БиХ.

Једина добра ствар која је произашла из усвајања декларације, јесте то да се још једанпут послала јасна порука шта би се десило са БиХ и Републиком Српском ако би било укинуто ентитетско гласање или пристало на опцију један човјек један глас.

Јасно је да би цијела БиХ била уређена по мјерилима једног - бошњачког народа. Aко би се БиХ кретала по трасама декларације коју је усвојио федерални Парламент, временом би друга два конститутивна народа полако била свођена на националне мањине или у некој будућности сви би постали Босанци.

Да се о овом сценарију ради говори и амандман који је био припремљен од "демократског ХСП-а" којим се тражило укидање двоентитетске БиХ. И без овог амандмана Парламент Федерације БиХ се на ванредној сједници декларисао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана