Федерални криминал

Горан Маунага

Док мјесецима са свих страна траје повика на Републику Српску у вези са криминалом, корупцијом, ревизијом приватизације и наводном потребом доношења закона о испитивању поријекла имовине непримјењивог у пракси, сви ћуте о постојању скоро невјероватне криминалне хоботнице у Федерацији БиХ у коју су увезани бизнисмени, политичари, судије и тужиоци.

Документа до којих је дошао "Глас Српске" доказују да је само у Средњобосанском кантону од 1997. године нанесена штета кантоналном и федералном буџету у износу од 76 милиона марака. Оно што је страшније од те пљачке је чињеница да су, и поред пријава, извјештаја и доказа, надлежна тужилаштва и судови у ФБиХ процесуирање тих предмета годинама успоравали и одбацивали, доводећи тако до њихове застаре.      

Поразно је то што су Федерално правобранилаштво, Високи судски и тужилачки савјет и Федерално министарство унутрашњих послова затворили очи пред понуђеним доказима о утаји пореза петнаестак фирми и милионској пљачки буџета СБК. Невјероватно је да из Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а подносиоцу жалбе Мати Анићу, једном од најјачих судских вјештака финансијске струке у БиХ, стиже одговор о одбацивању притужбе "на рад судије", иако се он жалио на рад тужиоца.

То може значити само једно: да дисциплински тужилац није ни погледао достављене материјале и документа, него да је одговорио по аутоматизму "јер је познато да се Анић стално тужака". А то што је Анић о невиђеном криминалу и корупцији у ФБиХ под заштитом државе доставио читаву дебелу књигу доказа - ником ништа.   

У борби за истину и доказивање вишемилионских пореских утаја из којих се види да у ФБиХ мафија има државу а не држава мафију, Анић се увјерио да су и судије кантоналних судова такође занемаривале документа. А да су, за узврат, умјесто суђења, Анића упућивали на специјалистичко неуропсихијатријско вјештачење.

Али у БиХ, оваквој каква је, то је логично чак и судијама, јер ко је још видио да се, без обзира на квалитет и необоривост доказа и докумената, човјек бори против јачих, иако су они криминалци и, поготово, да се бори за оно што се ради под заштитом државе, па макар тај "посао" били утаја пореза и пљачка буџета.

Несумњиво је да у Српској има корупције и криминала и да правосудне институције не раде свој посао како треба. Али на то већ годинама упозоравају највише инстанце Српске, предсједник Милорад Додик нарочито, па не треба сумњати да ће и та област бити доведена у ред. Међутим, чињеница је да у РС још није познат баш ниједан случај попут овог у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана