Федерални колапс

Ведрана Кулага Симић

Иако се пред БиХ налази неколико важних задатака од којих зависи будућност цијеле земље, тешко да би се нешто ускоро могло промијенити ако се погледају односи у ФБиХ, која је у потпуном колапсу. Напротив, чини се да ствари, ако су се икада и вратиле на узлазну путању, изнова крећу низбрдо.

Из дана у дан на сцену излазе нови примјери политичке неодговорности који ову земљу све дубље гурају у амбис, а нико више не може да порекне да је скоро свако рјешење посљедњих седмица забетонирано у ФБиХ. Будући да БиХ функционише по систему спојених посуда, блокаде у Федерацији, које су углавном плод борбе тамошњих странака за фотеље, се на најдиректнији начин одражавају и на РС.

И док федерални политичари ратују за превласт, нека од најважнијих питања су блокирана до даљег, попут спровођења одлуке Европског суда за људска права "у случају Сејдић-Финци", расподјеле војне и државне имовине, пописа становништва, Закона о јединственом матичном броју, аранжмана са ММФ-ом...

Пут БиХ ка европској породици не добија епилог управо због ФБиХ, чији представници никако да сједну за сто и договоре се у вези са начином избора члана Предсједништва БиХ из ФБиХ. РС је потпуно сагласна у вези са избором члана Предсједништва из тог ентитета и чека на Федерацију.

Нису само остали на чекању због ФБиХ. Њима су се због политичке борбе придружиле и тек новорођене бебе, које већ првих секунди живота постају жртве неодговорне политике и остају без матичног броја. Осим тога, питање је и када ћемо сазнати колико нас има у БиХ, јер је ФБиХ блокирала и попис становништва. Посљедње што нас је стигло из Сарајева јесте блокада транше ММФ-а. Српској пријети да осим времена изгуби и новац због политичких поткусуривања у Федерацији.

Иако је слика потпуно јасна, нико из међународне заједнице не жели да призна гдје лежи узрок проблема. Корак даље отишли су федерални политичари којима, упркос свему, смета и реченица да је тренутно стање неиздрживо.

Е па, господо, докажите супротно!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана