Федерални “дан Д”

Жељка Домазет

Пуч и пуцање, удар и обарање, ријечи су које су јуче одјекивале по федералним институцијама и изван њих.

Мада су неки од званичника ФБиХ најављивали да ће “дан Д” за овај “већи” ентитет у ФБиХ доћи за дан-два, он је у овој компликованој структури у БиХ дошао већ одавно.

“Дан Д” у Федерацији, свима је то већ одавно јасно, дошао је оног дана када се у слагање односа у овом ентитету упетљао високи представник Валентин Инцко.

Стога су јучерашњи догађаји на сједници Владе ФБиХ били само одраз онога што се у том ентитету “кува” већ мјесецима.

Тамо се већ одавно не зна ко са ким шурује и шта ко коме нуди, ко коме и за које паре чува или одузима фотељу и ко је у ствари власт, а ко опозиција.

Па и то ко је коме направио пуч, видјеће се када обичан свијет на улици почне да тражи кривца.

Обећање и рокови су већ одавно истекли. Међутим, када гладан народ буде дошао да наплати своје, тешко је предвидјети шта ће се десити. Обичан свијет, гледајући двије и по године на различита неслагања и комбинаторике, већ је изгубио стрпљење и само чека на чија ће врата закуцати.

A тада ће, засигурно, сви ови “федерални” мишеви побјећи у рупе и из њих одговорност пребацивати једни на друге.

Сасвим је извјесно да Федерацију обузима општи хаос, из којег се не види излаз. A када хаос преузме систем, јасно је да се ништа добро не може очекивати.

Обећања лидера СДП-а Златка Лагумџије да ће од Федерације направити западну Њемачку јасно је да су већ одавно пала у воду.

Никакав просперитет нико ко живи у Федерацији није видио, само су све очигледнији грамзивост и похлепа да се, док је вријеме, извуче што више новца из јавних предузећа и фондова, да се испразни и посљедња марка из буџета.

Ко ће више приграбити и при томе развластити оног другог главна је преокупација функционера у овом ентитету, а интереси оних који су их довели на те функције нису им ни на крај памети.

Ко ће у тој мутној води остати да плива тешко је рећи. Бистрину засигурно још дуго нећемо видјети.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана