Федералне тужбе

Горан Маунага
Федералне тужбе

Организовани и синхронизовани покушај економског удара, правног и политичког притиска с циљем потпуне дестабилизације Републике Српске подношењем хиљада тужби против РС за надокнаду нематеријалне ратне штете из ФБиХ представља јак насртај на Српску.

Ријеч је о добро осмишљеном пројекту из ФБиХ, јер су тужбе прво упућене из Сарајева и Тузле, а ускоро би могле стићи и из Сребренице, Фоче и Приједора.

Може се очекивати, дакле, наставак масовног подношења тужби против РС. Организатори тог чина имају јасну намјеру да наплатом стотина милиона марака ударе печат на уништење Републике Српске.

Да се ФБиХ служи свим и свачим да би наудила РС, јасно је из самих тужби, јер је уочљиво да се њиховим подношењем манипулише жртвама рата.

Наиме, уочено је да многи који су тужили Српску за то и не знају. Пуномоћи на поједине тужиоце нису исправне, јер је велики број тих тужби потписивао један човјек у име других, што значи да је списак страдалих и њихових породица злоупотријебљен.

Да ће ФБиХ тешко успјети да испразни буџет РС путем ових тужби, јасно је из два разлога. Прво, тужбе су неблаговремене, јер је по Закону о облигационим односима прошао општи застарни рок за њихово подношење. Друго, хашке пресуде су појединачне, што значи да нешто што је евентуално учинио неки појединац никако не може да буде основ за тужбу против РС.

Велика нелогичност је и у томе што политичари у ФБиХ до данас тврде да је Српска настала у Дејтону и да прије тога није ни постојала, али, кад им то затреба, може бити одговорна и исплатити настанак штете чак и за вријеме у којем није ни постојала.

Свакако треба сачекати прве пресуде у овим споровима које ће донијети судови у ФБиХ. Уколико буду донесене у корист тужилаца, биће их занимљиво упоредити са предметима ратних злочина које су починили Бошњаци, који се и поред доказа и свједока годинама не процесуирају. То би могло да одреди судбину БиХ, у коју се куну управо они који је растурају.++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана