Федералне игре

Жељка Домазет

Да ће власти у БиХ овај четворогодишњи мандат протраћити у надмудривањима и турбуленцијама јасно показује ситуација у ФБиХ.

Коалициони партнери који су сви редом и грађанима ове земље и Европској унији обећали да ће своју политичку снагу усмјерити на реформе од којих ће ова земља и њени народи имати користи, већ осам мјесеци енергију користе на различите комбинаторике, док се њена привреда арчи.

Сујете свих врста испливале су на површину, па се углавном умјесто разговора и проналаска компромиса, стрелице једних против других шаљу путем медија. Умјесто рата за реформе и расправа о најефикаснијем путу ка напретку, из свих оруђа се води политички рат о томе ко је гдје заказао и ко је за шта крив.

СДА која је заокупљена својим скорим конгресом не жели одлучно да повлачи потезе, док ДФ свим силама настоји да за себе задржи ресурсе које држе њихови министри и да их контролише.

Већ дуго се федерална Влада није окупила у пуном капацитету, па су тако сједнице Владе овог ентитета постале наставак платформашке политике и одржавају се без подршке цијелог једног народа. Не чуди стога тврдња првог човјека у Хрвата, Драгана Човића који већ подобро губи стрпљење да се од ФБиХ прави бошњачки ентитет у коме нема мјеста за Хрвате. Уз све то, како констатује, безпризорно се уништавају предузећа на територији на којој углавном живе Хрвати и у којима мада ни по којој логици не би требали бити губици, постоје минуси тешки више стотина милиона марака.

Коалиција која је углавном прављена по моделу првог човјека СДА очито је направљена на климавим ногама и како је већ стартно било познато најслабија карика у тој комбинаторици показао се ДФ и Жељко Комшић. Иако је од почетка преговора па све до сада тврдио да му није до фотеља, показало се да су ресурси којима управљају његови министри плијен који се не испушта из руку.

Мјесеци надмудривања пролазе, игре се играју и све већ одавно мирише на скори разлаз. До када ће федерална коалиција натезати ионако затегнуте односе, остаје да се види. Ипак, јасно је да ће се такви односи свакако одразити и на коалициони споразум на нивоу БиХ који је ионако непринципијелно склопљен и заснован на чистој математици и интересу.

Ако након Конгреса СДА не буде одлучујућих потеза страначког лидера, споразуми који су већ одавно прерасли у неспоразуме свакако ће пропасти, а ова земља наново постати поље нових коалиционих престројавања све до наредних избора. За то вријеме ће посрнула привреда додатно бити похарана, колоне незапослених и незадовољних још дуже, а БиХ ће још дубље утонути у мрак и безнађе из кога ће главом без обзира одлазити сви они који буду у могућности да то учине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана