Фашизам из Бостона

Дарко Момић

Можда највећи ум 20. вијека Алберт Ајнштајн своју генијалност није показао само теоријом релативитета коју разумију само ријетки, већ и генијалним мислима које не разумију само ријетки. А једна од њих је она о људској глупости која каже: - Само су двије ствари бескрајне - свемир и људска глупост, мада за ово прво нисам сигуран.

Ова велика мисао великог научника потврђена је безброј пута и скоро свакога дана добија нову потврду, а једну је добила прије два дана у виду писма групе “грађана БиХ различитих занимања, етничких припадности и свјетоназора” упућеног, ни више, ни мање, него првом човјеку престижног америчког Универзитета Харвард. Варате се ако сте помислили да су у писму подастрли какву научну теорију о бесконачности свемира и тако потврдили Ајнштајнову мисао. Јок, само су потврдили да људска глупост и (није дрско додати и безобразлук), немају граница, јер називање “Гласа Српске” апартхејдским и фашистичким новинама није ништа друго него бескрајна глупост и безобразлук. А управо то је урадила та група наводних интелектуалаца и потписника безочног памфлета на челу са извјесним “бањалучким новинаром и публицистом у егзилу у Бостону” Бедрудином Гушићем, у којој су, између осталих, и директор Истраживачко-документационог центра БиХ Мирсад Токача и предсједник Асоцијације независних интелектуалаца - “Круг 99” из Сарајева Адис Куленовић.

Ти и такви интелектуалци су фашистичким назвали лист са антифашизмом усађеним у његове темеље приликом штампања првог броја у јулу 1943. године у Жупици код Дрвара на јединој слободној територији у тада цијелој континенталној Европи поробљеној фашистичком и нацистичком чизмом и лист у чијем импресуму и данас стоји да је први број изашао као орган Народноослободилачког покрета.

А шта је у ствари засметало врлим интелектуалцима?! Засметао им је интервју америчког публицисте и писца Џареда Израела нашем листу, у којем је довео у сумњу на Западу етаблирану “истину” о Сребреници и који је отворено рекао да се девет година студиозно бавио овим питањем и да је наишао на гомилу лажних и контрадикторних изјава свједока о “геноциду” у Сребреници.

Господо “интелектуалци”, тиме што отворено показујете да не трпите критику, а другима лијепите фашистичке етикете само показујете да немате појма да фашизам одликује управо то што не трпи критички дух, за разлику од научне заједнице, која сматра да су критика и неслагање један од начина за унапређење знања.

А кад смо већ код унапређења знања, управо због Бедрудина је јако пригодно искористити мисао још једног великог научника и рођеног Бостонца Бенџамина Френклина, која каже: - Сви смо ми рођени неуки, али човјек се мора јако трудити да остане глуп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана