Фарса

Горан Маунага

Правосуђе БиХ још не одустаје од скандалозних одлука које су га, према извјештају судије Џоане Корнер, сврстале на само дно у свим сегментима функционисања, а не само у предметима ратних злочина.

Тако је одлука Апелационог вијећа Суда БиХ да укине ионако мизерну казну затвора Салему Хатибовићу осуђеном за паљење зграде Предсједништва БиХ епилог је плана осмишљеног искључиво у сврху смјене Горана Зупца са позиције директора Агенције за истраге и заштиту (SIPA).

Мора се признати да су планери све то заиста урадили на нивоу правих мајстора преваре.  

Зубац је терећен да приликом кривичног дјела тероризма, односно паљења зграде Предсједништва, није предузео потребне мјере које, узгред, и нису биле у његовој надлежности. Кад је осуђен и смијењен са функције, квалификација тероризам се губи па Тужилаштво БиХ остале кривце терети за изазивање опште опасности.

Суд БиХ суди им за то дјело не знајући, ето, да није надлежан за те и такве процесе, него вајним судијама на то, сада, треба да укаже Апелационо вијеће Суда да за такве процесе није надлежан Суд БиХ. А и сам бранилац Зупца још је раније упозорио на то.

Тако је Хасибовићу укинута пресуда и предмет пребачен Општинском суду у Сарајеву на вођење парничног поступка.

Апелационо вијеће оцијенило је да Тужилаштво БиХ није доказало да су Хатибовић и екипа БиХ нанијели било какву штету, те да је Суд БиХ такође све то лоше оцијенио.    

И поред постојећег видео-записа, и поред исказа свједока и извјештаја полиције у коме је Хатибовић терећен за тероризам и угрожавање уставног поретка, Тужилаштво БиХ не подиже оптужницу за тероризам а Суд БиХ суди у том предмету и не примјећујући да није надлежан за тај случај.

Тако је све разводњено, па ће на крају да испадне да ама баш нико осим Зупца, није крив за паљење зграде Предсједништва БиХ. 

То наводи на само један закључак: да је све изрежирано искључиво због Зупчеве смјене што је, је ли, и постигнуто. Тек када би дошло вријеме да одговарају ти "режисери", планери и "извођачи радова" таквих превара, постојање БиХ имало би смисла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана