Фарса од оптужнице

Горан Маунага

Само су два разлога због којих оптужница против Насера Орића још није потврђена иако рок за то истиче сутра.

Први и највјероватнији разлог је то што је та оптужница садржајно више него лоша, без довољно доказа и свједока.

Други, и мање могућ, је евентуално поновно политизирање у том предмету које је, по свим сазнањима, овог пута заиста требало да буде избјегнуто.

Додуше, није смјело да се деси ни то да та оптужница не буде професионално урађена пошто тај предмет сада прате и они од којих се не може и не смије сакрити ништа.

А тим више што за ратне злочине које су починили Орић и његови саборци већ годинама постоје необориви докази до којих је још 2009. године дошло бијељинско Окружно тужилаштво, због чега му је предмет и одузет.

Али ето, кад је ријеч о отуђеном центру моћи, онда може да се очекује и неочекивано. Зато не треба да изненади ни то ако је оптужница опет само фарса иако се то није очекивало, јер су овог пута на регуларности тог предмета инсистирали и моћни свјетски званичници.

Не треба да изненади, јер онај ко покушава да Мисији ОЕБС-а и судији експерту Хашког трибунала забрани приступ предметима ратних злочина и анализу рада Тужилаштва, заиста је спреман на све. А баш најава те анализе и забрана Тужилаштва, коју је објавио "Глас Српске", највјероватнији су разлог хитног подизања оптужнице против Орића као јавног доказа да Тужилаштво, ипак, ради како треба.

Дакле, дневнополитичка потреба била је јача од тога што се тужилац Јањић, који води тај предмет, противио хитном подизању непотпуне оптужнице, као и од чињеница да она не садржи довољно доказа, да би се могло десити да је Суд не потврди и да, и ако је потврди, лако падне у току самог суђења.

То је фарса на фарсу пошто оптужница, чак и да је урађена темељно, терети Орића и његовог тјелохранитеља за убиства три српска заробљеника иако постоје докази о удруженом злочиначком подухвату у коме су убијене стотине цивила и заробљених припадника Војске РС. 

Зато би Тужилаштво сада, кад више нема разлога за панику након што су увидјели да се ОЕБС неће бавити конкретним предметима, коначно могло оптужницу против Орића урадити професионално.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана