Фантомска агенција

Жељка Домазет
Фантомска агенција

Aгенција за развој високог образовања и обезбјеђење квалитета БиХ само је један у низу безуспјешних пројеката ове земље и институција које алаво троше новац пореских обвезника, а да притом нико, па ни они сами, не виде резултат тога.

Имајући у виду чињеницу да за три године откако постоји није донијела ниједну препоруку да би високо образовање ишло трасом како академска звања захтијевају, не чуди то да различити приватни факултети у БиХ ничу као гљиве послије кише и производе квазиакадемце.

Не без разлога, са многобројним сумњивим факултетима почињу да се шале они који држе до свог дигнитета и констатују да раде као мјесне заједнице.

Како је ријеч о образовању које се стиче захваљујући новцу, а не знању неће бити чудо ако данас-сутра у БиХ будемо имали више дипломаца него што би могла поднијети далеко већа земља од ове, која је све критеријуме срозала до темеља.

Због аљкавог односа оних који су формирали институцију која не ради ништа и не предузима ништа, нема сумње да ће БиХ данас-сутра "постати богата", не само проблематичном прошлошћу, него и обиљем дипломаца који ће нам гарантовати сумњиву будућност.

Баш због чињенице да Aгенција чији је задатак да установи критеријуме и препоруке куда и како високо образовање треба да иде, ко и под којим условима може да основа факултете и стиче дипломе, не ради ама баш ништа, академској заједници у БиХ не пише се добро.

Иако се нико не сјећа ниједне препоруке ове Aгенције било којој високошколској установи, без адресе и телефона запослени у овој институцији добро су збринути.

Са прозора велељепне виле у Бањалуци имају одличан поглед на студенте који туда свакодневно пролазе на факултет, али то њих очигледно ни не занима.

Заваљени у преудобне фотеље из здања које пореске обвезнике мјесечно кошта 10.000 марака, животаре.

Да им се то и те како може, јер нема ко да их контролише, допринио је и само директор Aгенције, који се у овој години тек неколико пута појавио на радном мјесту у Бањалуци.

Па онда је јасно да нам не преостаје ништа друго до да заједно дигнемо глас против арчења народних пара зарад продавања магле из фантомских институција, без адресе и телефона...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана