Фамозни списак

Горан Маунага

Објављивање имена 810 Срба који су наводно починили ратне злочине над Бошњацима у Сребреници 1995. године и то као реакција на фотографију полицајаца из Власенице са ратном заставом Армије РБиХ, коју је објавио "Глас Српске", један је од посљедњих неаргументованих покушаја блаћења српског народа као колективитета и приказивања Републике Српске као "геноцидне творевине".

Један од посљедњих, након скоро 25 година "трошења" монтиране флоскуле о Србима као лошим момцима, уз константно изношење лажних, а монструозних оптужби на њихов рачун уз истовремено ћутање о злочинима других.

Попут раскринканих некадашњих упорних тврдњи о 300.000 убијених Бошњака и 60.000 силованих Бошњакиња, није тешко доћи до истине ни у овом случају. Ради се само о томе ко жели, а ко не жели да је чује и зна.

Чуди наивност оних који су тај списак дали и оних који су га објавили. Да је 1992. или 1995. година, па и нешто година послије рата, тај списак би "хладно" прошао и у БиХ и код свјетских званичника. Тада су сви с тог списка могли бити ухапшени и процесуирани уз лажне свједоке, нико прстом мрднуо не би.

Али од тада до данас доста се ствари промијенило и, ипак, више не може проћи баш свака лаж у вези са Србима. Поготово не велика лаж каква је тврдња да се ради о "списку 810 сребреничких ратних злочинаца" од којих "400 данас ради у полицији РС, SIPA и Оружаним снагама". Јер то се, бар, лако може провјерити.   

У овом случају индикативно је нешто друго. То што се у одбрану тројице Бошњака полицајаца Полицијске станице у Власеници, који су се фотографисали са ратним знамењима РБиХ, дигао најрадикалнији, параобавјештајни дио бошњачке јавности износећи лаж о списку 810 сребреничких ратних злочинаца.

Разлог томе је јасан: на сваки начин наставити започето застрашивање српског живља у Подрињу с циљем исељавања становништва Власенице, Милића, Братунца, Зворника и Сребренице.

Да би то било заустављено, у БиХ се мора промијенити политичка структура. А кад дође до тога, тек тада би требало да одговарају и они који су списак запослених лица дали и јавности подметнули као списак ратних злочинаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана