Фалсификовање пописа

Жељка Домазет

Прије двије и по године многобројне екипе пописивача обишле су сва подручја у БиХ да би након вишедеценијског чекања коначно прикупиле податке о томе колико је у овој земљи становника, каква им је национална, образовна, старосна и свака друга структура.

У припремама за овај велики посао копља су се дуго ломила око тога да ли становници БиХ треба да се изјашњавају о националној структури, ко су стварни становници а ко они који то нису и када је све коначно усаглашено и постигнуто, попис је обављен, утрошено је готово 50 милиона марака, али бројки које ће показати колико нас је, нема ни за лијека.

Крајњи датум за објављивање резултата пописа се приближава, а у овој земљи поново се из рукава ваде незаконите опције да се у становнике БиХ могу убројати и они који су некада живјели на овим просторима, а који сада живе и раде негдје по бијелом свијету. Ствари су доведене до толиког апсурда да би по ономе што заговарају углавном Бошњаци испало да поједини људи свакодневно из БиХ иду на посао у Америку, Нови Зеланд или Аустралију и након посла или часова у школи уредно се враћају у БиХ.

Ово није забиљежено нигдје у бијелом свијету, али изгледа БиХ је изузетак и по томе. Могла би и по овоме да се упише у рубрику "вјеровали или не".

Како Република Српска и њен Завод за статистику држећи се закона и европских статистичких правила инсистирају на томе да се коначно у овој земљи утврди ко су њени стални становници и колико их има, бошњачки званичници отишли су још даље па заговарају опцију да се цијела ствар пресијече и да се донесе одлука да резултате пописа објави Агенција за статистику БиХ. Овај потез не само да би био удар на закон, него би потпуно занемарио став РС и објелоданио сасвим погрешне бројке о томе колико БиХ има становника.

Добили бисмо лажни попис што би довело до готово немјерљивих посљедица у свим локалним заједницама, кантонима, ентитетима и цијелој БиХ. Према тим незаконитим резултатима морало би се извршити запошљавање и ангажовање кадрова како то захтијева национална структура иако она суштински и на терену истински није таква. Могло би се десити и да се гради обданиште или школа у насељима у којима практично живе само старци, а путеви тамо гдје нико не путује нити има намјеру да иде.

Не буде ли се у овој земљи радило према закону и ишло за тим да се објаве цифре и подаци стварних и сталних становника БиХ, она би врло лако могла да се уведе у нови хаос и постане фалсификат у коме ће бити немогуће ствари довести у ред.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана