Фалсификатори у институцијама

Жељка Домазет

Након дуге тракавице са пописом становништва, тачније објављивањем резултата пописа, Агенција за статистику БиХ, односно њен директор Велимир Јукић донијела је одлуку о утврђивању јединствених правила и методологије за обраду добијених података.

Колико су ова правила и методологија јединствени говори чињеница да око њих није постојало никакво јединство и да их је први човјек Агенције одлуку донио без сагласности српских кадрова у институцији коју води и сагласности Завода за статистику РС. Једина јединственост ових правила је у томе што ће у сталне становнике БиХ бити уписани и они који годинама не живе и не раде у овој земљи, као и они који су одмах након пописа ишчезли са адреса на којима су тобоже живјели.

Тако ће БиХ, као ниједна европска земља имати према попису чак десет одсто становника више него што их истински има. А онда ће сви упитници које нам пошаље Европа, буде ли се признао такав попис, бити погрешно испуњени, планови које будемо правили накарадни а све што се даље ослоњено на податке пописа буде радило, биће потпуно погрешно.

Резултати пописа објављени према утврђеној методологији, донесеној очито уз притиске бошњачке политике, биће пуки фалсификат који ће ову земљу одвести у нову странпутицу.

Ако се има у виду чињеница да пропусти до којих се дошло контролним пописом нису отклоњени, ако је ИМО тим констатовао да су током пописа вођене непримјерене кампање да се пописују и они којих одавно нема у БиХ, јасно је као дан да се у БиХ прави нова превара која је засигурно неће одвести правим путем.

У свакој земљи која је пребројавала своје становнике грешке су свођене на минимум ради њеног даљег бољег живота и напретка, а ова на све начине чудна земља у томе је кренула ка максимуму који нико озбиљан не може прихватити.

Српска и сви њени званичници јасно су поручили да им такав попис не треба и да се БиХ не може градити на грешкама, наметањима и преварама. Можемо се само надати да ће се уложити додатни напор да се дође до усаглашеног става око обраде података пописа. Не буде ли тога ова земља ће добити још један фалсификат о броју становника који ће је одвести у нове фалсификате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана