Факултети

Драгана Орловић

Нисам поборник разних истраживања, јер често сумњам у њихову објективност, искреност анкетираних, или уопште у начин на који се та истраживања спроводе.

Ипак, када се узме у обзир јавни истраживачки центар "Вебометрикс" из Шпаније, који дјелује при Вијећу за научна истраживања, никако се не може рећи да га раде неки лаици, те да се занемаре резултати до којих су дошли у најновијој листи најбоље рангираних универзитета у свијету.

Управо на овој листи већина високошколских установа у БиХ нашла се на незавидним позицијама у односу на претходно истраживање, чији су резултати објављени у јануару.

За разлику од тадашњег распореда на листи, сада је најбоље пласиран Универзитет у Сарајеву који се нашао на 1.271. позицији, иако је недавно био на 1.245. мјесту, док је Универзитет у Бањалуци, који је био на 3.186. позицији, "пао" за чак 2.856 мјеста, и сада се налази на 6.042. мјесту.

Листа најбољих универзитета креира се на основу критеријума као што су географска величина универзитета, присутност универзитета у академском свијету, објављени научни радови и број академских радника унутар универзитета.

Ако ћемо бити објективни, можемо и без овог истраживања закључити да многи од ових критеријума на нашим факултетима нису на завидном нивоу.

Посебно је споран број објављених научних радова наших професора и начин на који их раде!

Већина факултета у региону (у свијету и да не говоримо) посједује и користи програме за откривање плагијата, што није случај са високошколским установама у РС и БиХ.

Упућени сматрају да праве разлоге незаинтересованости наше академске заједнице за могућности "Епхоруса" треба тражити у чињеници да би, осим студентских плагијата, овај програм могао разоткрити и професоре "плагијаторе". Оно што је страшно, јесте чињеница да се до дипломског може доћи за седам дана и 100 марака, захваљујући многим огласима у којима се знање буквално продаје.

Да ли су за то криви они који знање купују, они који продају или они који су ту трговину омогућили, сами процијените. Али једно је сигурно - на нашим високошколским установама хитно треба нешто промијенити! Не због неке листе, не због неког истраживања, већ због нас самих!

Јер како каже једна боливијска пословица: "Непотпуно знање често зна да буде опасније од незнања", а колико ми знамо, сигурно је да ни сами више не знамо...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана