Факултети све празнији

Данијела Бајић

На универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву јуче је почео други уписни рок за бруцоше, а због све мање жеље за даљим школовањем свршених средњошколаца, појединим факултетима ће требати "трећа срећа" како би попунили сва преостала слободна мјеста.

На адресу факултета првог дана другог уписног рока једва да је стигла покоја пријава, иако мјеста има још за 2.664 бруцоша. Ако се дан буде, како кажу, познавао по јутру, неће бити добро, јер је само на Природно-математичком факултету, гдје има 212 слободних мјеста, стигло свега 13 пријава и то углавном за биологију и хемију.

Гужвом се јуче није могао похвалити ни Технолошки факултет, који међу свршеним средњошколцима никад није толико ни био популаран.

Ни интересовање за језике на бањалучком Филолошком факултету, на којем су ранијих година сва мјеста била попуњена у првом року, више није што је некад било.

Жеља да буду професори српског језика и књижевности изгледа да је многе заобишла.

Поставља се питање да ли је на њихову одлуку утицао подужи списак незапослених професора и наставника у Заводу за запошљавање или је за то крива све лошија демографска слика Српске. Претјеране жеље, изгледа, нема ни за филозофским и машинским факултетима, иако тржиште рада вапи за машинским инжењерима, који се у Српској на просте једне руке могу набројати.

У високошколским установама истичу да Српска никада до сада није имала лошији упис на јавним факултетима, осим на медицинском, гдје се и ове године тражило мјесто више.

Међутим, и они се школују да би једног дана побјегли из БиХ, јер су наши медицинари пожељни, а исто тако и много боље плаћени широм свијета.

Питање које свима одзвања у глави јесте - за шта смо се школовали, за кога стварамо будућност ако долази вријеме када ће катанац запечатити школска врата, а факултети остати празни? Можда је и боље да не размишљамо о томе шта нас чека за десет година, јер Српска од 2002. године константно биљежи негативан природни прираштај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана