Факултет

Драгана Келеч
Факултет

Да ли да будем доктор или правник? Економиста, стоматолог, глумац или учитељ?! Дилема је тренутно многих свршених средњошколаца у Републици Српској, који намјеравају послије ђачких клупа своје знање да наставе да усавршавају на неком од многобројних факултета.

И док се једни воде према афинитетима, други гледају да упишу нешто што ће најлакше завршити, а трећи опет не могу ни да се одлуче између два - три факултета.

Ипак, већина младих која је за сада заокупљена управо избором факултета, изгледа не размишља о томе шта ће бити послије завршеног студија. Да ли ће моћи да пронађе посао или ће на запослење чекати годинама на бироу!

Да је тако показују и анализе спроведене међу ученицима завршних разреда средњих школа у РС, које су утврдиле да највеће интересовање влада за студије друштвених наука, права и економије, што је опште позната чињеница већ неколико година уназад.

С друге стране потребе послодаваца су сасвим супротне жељама младих људи. Њима је неопходан кадар као што су професори математике, физике, информатике, а не разне врсте менаџера које заокупљају младе.

Чак и у надлежним институцијама у Српској апелују да је управо овај високообразовани кадар дефицитаран. A да је тако најбоље говоре подаци да је најмање незапослених у Српској управо професора математике и физике.

У 2008. години није било ниједног незапосленог професора или наставника математике и физике, а годину касније незапослених је само пет, док су лани на бироу чекале тек двије особе са овом стручном спремом.

У анализама Министарства просвјете и културе РС, Завода за запошљавање и Привредне коморе наводи се да је нажалост и сада мали број студената ових смјерова у Српској, односно њих 84, док је старосна структура запослених наставника ових предмета и више него алармантна.

У нашим школама тренутно ради 119 професора и наставника управо математике и физике између 56 и 60 година, а 61 и више година има њих 112. С друге стране овог наставног кадра између 20 и 25 година има тек 14.

Па се онда запитајте, драги моји бруцоши, ко ће прије да се запосли!

Дипломирани правници, којих на бироу има на хиљаде, а исто толико и на факултетима или математичари! Јасно је, само збројите два и два, за шта и не морате да будете неки врсни математичари!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана