Европско зачеље

Ведрана Кулага
Европско зачеље

Нови дан, нови извјештај и нове критике на рачун БиХ.

Дугоочекивани извјештај Европске комисије о напретку БиХ ка евроатлантским интеграцијама стигао је јуче у руке званичника БиХ и, гле чуда, извјештај је негативан.

Треба ли то уопште да нас чуди?

БиХ је поново добила “шамар” од европских званичника, и то свега неколико дана  након што су представници Савјета Европе окарактерисали ситуацију у БиХ као најгору од 1995. године.

“Немогућност постизања политичког договора о власти на државном нивоу стоји на путу напретка БиХ. Неопходно је да се предузму кључне реформе, неопходне за даљи напредак према европским интеграцијама”, јасно пише.

Европска комисија је све што је имала, и више од тога, рекла у само једној реченици.

Политички представници ФБиХ, од општих избора који су у БиХ одржани давног октобра прошле године, не престају са опструкцијама због којих и даље стари министри пету годину сједе у Савјету министара и раде посао оних који чекају да их наслиједе.

Велики апетити федералних представника који премашују границе Дејтонског мировног споразума и конститутивности три народа у БиХ, увелико су помогли званичницима Европске комисије и омогућили им да, вјероватно без дугих размишљања, дају БиХ негативно мишљење и етикету земље у којој се ништа не ради. Негативан извјештај ЕК зато треба да иде на душу ФБиХ и званичног Сарајева, као главних криваца за лошу слику и ситуацију у БиХ.

Њихова условљавања и крајње нереални ставови и захтјеви довели су БиХ овдје гдје је сада, на дно, далеко од свих, заостала за свима, без власти и без буџета.

Треба ли још нешто додати? Има ли смисла уопште?

Треба ли нам као со на рану да се подсјетимо да су земље у окружењу сада већ у галопу према Унији.

Морамо ли да нагласимо да су Србија и Црна Гора, наше прве комшије, добиле похвале и зелено свјетло за преговоре са Унијом, док је БиХ истовремено остала у ћошку региона и Европе.

Aко је за БиХ и њене грађане вријеме у испуњавању реформи, које су предуслов за чланство у Унији, до сада брзо пролазило, сада ће ићи још брже.

Чини се да су тога свјесни сви, осим главних актера блокада и опструкција који својим потезима само коче БиХ, а истовремено за то на сва уста окривљују другу страну - Републику Српску.

Све у свему, негативан извјештај Европске комисије о напретку БиХ не треба уопште да изазове неко огромно чуђење, али треба да изазове много већу забринутост и пробуди успавану свијест политичара, којих се овдје све пита. A некад се питало грађана!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана