Европско вазалство

Вељко Зељковић
Европско вазалство

Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је да Европа не би требало да постане “амерички вазал” и да мора да избјегне да буде увучена у било какав сукоб између САД и Кине у вези са Тајваном.

Oн је то изнио након тродневне званичне посјете Пекингу, наводећи да би Европа требало да буде трећа сила у свјетском поретку, послије САД и Кине. Оцијенио је и да би мијешање у кризу у вези с Тајваном била “замка за Европу”, али и како би Европа требало да смањи своју зависност од САД и америчког долара. На крају је признао и да Европљани не могу да ријеше кризу у Украјини.

 

Ово је први пут да је један високи европски званичник отворено и јавно проговорио о погубности америчке спољне политике, ако не узмемо у обзир турског предсједника и мађарског премијера. Виктор Орбан сматра како Америка профитира од сукоба у свијету, поготово од оног у Украјини, али и да би земље Европске уније требало да створе ново безбједносно тијело попут НАТО-а, али без САД. Слично мишљење дијели и Ердоган, који није вољан да зарад америчких војних и геополитичких интереса жртвује економски просперитет своје земље.

 

Макрон је у својим посљедњим изјавама признао ко вуче све конце, али и да је досадашње слијепо повиновање америчким диктатима све погубније за Европу, па и самим тим и за Француску. Подсјећања ради, Макрон се још крајем прошле године, додуше стидљиво, пожалио на високе цијене америчког течног гаса. Вјероватно би и даље ћутао да му није почело горјети под ногама због све учесталијих и масовнијих штрајкова. 

Његово признање, али и упозорење, одмах је наишло на осуду западних мејнстрим медија иако он није ништа слагао, већ само рекао оно што и врапци на грани знају – да је Америка прво Украјину, а онда и саму Европу, увукла у “рат” са Русијом, а сада то жели и у случају Кине.  

Америка већ “успјешно” потпаљује ново свјетско жариште, улазећи, без најаве и дарова, у кинеско двориште отворено гурајући прст у око Пекингу, тестирајући кинеско пословично стрпљење.  У водама Јужног кинеског мора и Тајванског мореуза, они су заједно са Филипинима, покренули велику војну вјежбу. Америка је још прије пар година направила једну врсту копије НАТО савеза, који је назван Аукус, а који поред САД чине и Велика Британија и Аустралија. Планирана је чак испорука нуклеарних подморница Камбери.

У случају Украјине, главни циљ Пентагона је ширење НАТО-а до граница са Русијом. Када је у питању Кина, која је у стратешким америчким документима означена као непријатељ број један, жели се успорити њен раст и утицај у свијету, те саботирати пројекат “Пут свиле”.  Све се у ствари своди на доминацију, а због које многи у свијету испаштају због свог вазалског понашања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана