Европско лицемјерје

Вељко Зељковић

Лицемјерно, безобзирно и опасно. Овако би се у три ријечи могао описати наум политичке елите из Брисела да до 2020. године на границе Европске уније постави 10.000 граничних полицајаца који би требало да спријече даљи улазак илегалних миграната у ову заједницу.

Све ово неодољиво подсјећа на нека ранија историјска дешавања, када су грађени зидови, утврде и канали који би требало да зауставе најезду варвара и разноразних освајача.

Мађарска је већ подигла “зид”. Хрватска је ангажовала авијацију и војску. А европска заједница, која се куне у демократију и хуманост, полако, али сигурно херметички затвара своје границе.

Желе да очувају европске вриједности. Да сачувају идентитет, спасу економију и досадашњи начин живота.

Нажалост, БиХ се не налази ни у предворју ове приче. Ни на маргини. Остала је ван граница овог новог и посрнулог европског царства, изложена најезди миграната, као колатерална штета процеса који су западне војне силе покренуле.

Брисел је на овај начин показао колико му је стало до БиХ, али и открио своје планове везане за ово подручје. А то је да балканске земље, а самим тим и БиХ, постану “паркинг” за стотине хиљада миграната који би у наредном периоду могли да похрле пут европског континента.

Све се додатно компликује због економског рата који воде Турска и Америка јер би он могао покренути мигрантски цунами са катастрофалним посљедицама по БиХ.

Власти у БиХ глуве и слијепе. Искључиле су мозак и оставиле упаљене тек рецепторе слуха. Да могу чути шта им то администрација из Брисела поручује и препоручује.

Иста та администрација која на границу са БиХ планира да постави више хиљада наоружаних полицајаца. Моћни бирократски апарат који је БиХ “сугерисао”, читај наредио, да не прави кампове за мигранте близу границе за Хрватском.

Толико о тој и таквој европској заједници!

Али, и њиховим намјерама.

А реална опасност је пред вратима БиХ. Заборавља се, свјесно или не, да у Турској тренутно борави око пет милиона миграната. Уколико се осјети угроженим, турски предсједник Тајип Ердоган би могао заиграти на ову карту и покренути милионску “војску”, која би попут роја скакаваца преплавила Европу.

БиХ и сусједне земље би биле изложене “удару” са незамисливим посљедицама. Никакви бајпаси и стентови - хуманитарна помоћ лицемјерне међународне заједнице, не би нас спасли од катастрофе.

Наравно, не треба заборавити ни безбједносни аспект ове приче, али и да би демографска слика Балкана, уколико се оствари овај црни сценарио, могла бити промијењена у потпуности.

Уколико је то незваничним центрима моћи био циљ, онда њихови планови полако почињу и да се остварују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана