Европско "да"

Ведрана Кулага Симић

Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) БиХ са ЕУ коначно је, након седам година од потписивања, добио зелено свјетло. БиХ сада коначно може да направи први прави корак на дугом путу који води ка ЕУ, а даља судбина тог европског путовања је у рукама домаћих лидера и осталих који ведре и облаче у овој земљи.

Савјет за спољне послове ЕУ, који чине министри иностраних послова земаља чланица ЕУ, дао је јуче подршку том споразуму и јасно поново, по ко зна који пут, упозорио надлежне у овој земљи да морају да се уозбиље и дају све од себе како би БиХ кренула даље и помјерила се са дна региона на којем је већ годинама и коначно ухватила корак са осталим земљама из региона које одлучно корачају ка ЕУ.

Европски министри су јуче из Брисела послали снажну подршку БиХ и дали јој вјетар у леђа да постане дио европске породице, у којој се, географски гледано, и налази. Међутим, свима треба да буде јасно да подстицај и "миг" који су добили јуче из Брисела не значи да је све завршено. Напротив, борба за мјесто у ЕУ тек сада почиње.

То значи да надлежни у овој земљи морају да у мјесецима који долазе засучу рукаве и почну озбиљно да раде на реформама које од њих тражи ЕУ. На питања која захтијевају одговоре и то већ годинама, а која је потребно усагласити међу ентитетима да би био испоштован Устав БиХ и њиме дате надлежности РС, ФБиХ и БиХ.

БиХ је, након новог приступа ЕУ, усвајања изјаве о европској опредијељености за реформе и наставак пута ка ЕУ, сада добила нову шансу да покаже и на дјелу оно о чему се прича годинама. Та шанса, на крају, не смије да добије епитет "пропуштена".

Бројне лекције се могу и морају научити из прошлих грешака да би након ступања на снагу споразума, а што се очекује овог прољећа, ствари могле да крену у правом смјеру, а грађанима да толико очекивана виза за будућност.

Сада је све до домаћих челника, који су небројено пута поновили да је циљ БиХ чланство у ЕУ. Први корак је направљен, а други, међу многима, тек слиједи да би БиХ могла да поднесе захтјев за чланство у ЕУ, а све у складу са уставним надлежностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана