Европски закључци

Свјетлана Шурлан

Постало је кристално јасно да се гомилање државног апарата обило о главу онима који су годинама од ентитета узимали све што се узети могло. Данас су управо пренесене надлежности постале главни тег који БиХ враћа уназад сваки пут када закорачи према европској заједници

Из Европе о БиХ поново ништа ново и поново разочарење у вези са европским путем БиХ. Да ли то треба да нас изненади када је јасно да је ова земља стручњак у пробијању рокова, непоштовању договора и свакој врсти блокаде.

Европске дипломате поново су БиХ ставиле до знања да се касни у реформама и да се договори лидера свако мало “заборављају”, а све то усљед наставка проблема и опструкција.

То је посебно видљиво на нивоу БиХ, гдје су се надлежности некада вјешто крале и тако стварале институције од којих данас многе не могу да одговоре изазовима које са собом носе европске интеграције и да се укрцају у воз за Европску унију.

Сада је постало кристално јасно да се гомилање државног апарата обило о главу онима који су годинама од ентитета узимали све што се узети могло.

Данас су управо пренесене надлежности постале главни тег који БиХ враћа уназад сваки пут када закорачи према европској заједници.

И управо је сада и због тога прави тренутак да се инсистира на враћању на дејтонску структуру БиХ која није познавала већину надлежности којима се БиХ данас кити.

Оцјене европских дипломата нису новост, оне се у таквом облику понављају кроз посљедњу годину, како кроз изјаве званичника, тако и кроз различите протоколе, резолуције, закључке... Новост је то што се и у свијести европских дипломата кристализује спознаја да у БиХ нешто дебело не штима.

Постаје јасно да координација коју подвлаче представници Републике Српске једина може да ублажи очигледно нефункционисање земље коју, у том случају, Европа никада неће примити под своје скуте.

Признају европске дипломате и да коријени које је ОХР овдје пустио ничему не служе, па смишљају гдје да га премјесте. Иако то премишљање већ предуго траје, охрабрује што им је бар на уму.

Ниједна земља се титуле чланице Европске уније није лако докопала, а неке које јесу, данас би другачије поступиле и о њој сигурно бар још једном размислиле.

Aли ако би чланство у Европској унији становнике БиХ бар ослободило ОХР-а и високог представника, исплатило би се.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана