Европски стандард пусти сан

Жељка Кокот

Састављање краја с крајем чини свакодневицу великог броја становника БиХ, који све чешће воће и поврће купују на комад, док се месо на менију просјечне породице налази све рјеђе. Просјечна плата у РС не покрива ни половину потрошачке корпе за четворочлану породицу, а тешко је објаснити како живе хиљаде становника који хране породицу радећи у реалном сектору, гдје просјечна плата не достиже 500 КМ.

Песимистични су и подаци званичне статистичке агенције ЕУ - Евростат, који је поредио ниво личне потрошње у прошлој години становника појединих земаља Европске уније и земаља које претендују да се ускоро нађу у европском јату. Према овом истраживању, лична потрошња по становнику у земљама ЕУ варира између 51 и 137 одсто европског просјека. Најбољи стандард од европских земаља имају Луксембург и Њемачка, а ништа лошије не живе ни становници Норвешке и Швајцарске, које, иако нису чланице заједнице европских народа, имају стандард о којем већина чланица Уније може само да сања.

БиХ се, очекивано, нашла при самом дну листе земаља европског континента, а стандард лошији од нашег у Европи има само Албанија. Колико је ситуација озбиљна показује податак да је становник БиХ лани могао купити свега 38 одсто робе и услуга које је у истом периоду просјечан Европљанин могао себи да приушти. Додатни проблем је и то што се наша структура потрошње знатно разликује од европске, јер просјечна породица у БиХ издваја највише новца за храну, док Европљани троше на путовања и трајна потрошна добра, попут аутомобила или некретнина.

Тренутна ситуација у БиХ резултат је дугорочне погрешне политике која затвара очи пред стотинама великих пропалих фабрика, из којих су трајно на биро рада отишле хиљаде радника. Држава и њени становници живе на кредит, који се, умјесто у инвестирање, троши на крпљење рупа у кућном буџету, али и државног буџета. Млади одлазе трбухом за крухом, док у земљи остаје потрошена радна снага, која се, са застарјелом опремом, бори као са вјетрењачама.

Свима је јасно да се животни стандард становништва не може поправити преко ноћи, али уколико не схватимо да је стање економије проблем који треба хитно рјешавати, још дуго ћемо се са зачеља оваквих и сличних табела дивити земљама чији становници живе у благостању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана