Европски пут

Ведрана Кулага
Европски пут

Свака земља, као и сваки човјек, има свој пут којим мора да иде и да корак по корак, камен по камен, на што бољи начин гради путању, да би се тим путем лакше кретало и брже стигло на циљ.

Један од путева којим тренутно "пуже" БиХ је пут европских интеграција, посут манипулацијама, ограђен настојањима за њеном централизацијом и жељама за крађом надлежности, које јој, зна се, не припадају.

Овако тром ход БиХ на путу ка европским интеграцијама мора да се убрза и да се земља врати на прави пут, јер овај, на који га тренутно скрећу "европске Сарајлије" води директно у провалију, на чијем се дну налази ризница неиспуњених обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању.

Како сада ствари стоје, на то дно сарајевске власти вуку БиХ, а са њом и Републику Српску.

A зашто? Зато што појединци у Сарајеву још не желе да прихвате истину, чињенице и да отворених очију сагледају праву реалност на терену. Зато што РС још гледају као своје заморче, које нема право гласа нигдје, па ни на европском путу БиХ.

Једно морају да схвате, а то је да је крајње вријеме да отворе очи и да пруже руку сарадње и компромиса, да би БиХ могла, уз пуну сарадњу и координацију свих нивоа власти, а посебно ентитета, да поставља камен по камен свог европског пута.

Сарајевске власти морају да схвате да је Република Српска данас равноправан партнер у свим процесима и да има своје планове, визије и приједлоге како да се лакше и брже дође до циља, а то је у овом случају ЕУ.

Као равноправан учесник процеса Српска је радила и израдила план који се темељи на реалности, на уставној структури БиХ и партнерству.

Свима је одавно јасно да БиХ одавно стоји у мјесту, али дошло је крајње вријеме да прихвате РС као партнера и да се изађе са конкретним приједлозима за даљи ход.

Република Српска је добила свој одраз у очима европских партнера, а поштена игра сада се очекује и од другог дијела БиХ. Поштена игра без жеље за централизацијом и крађом, јер она не води нигдје.

Представници Српске имају своје "ја" које се надалеко чује, хтјели то неки или не и тај глас чуће се све гласније и јаче како вријеме буде одмицало.

Зато је крајње вријеме да се сви у БиХ, посебно у другом дијелу заједничког дворишта, навикну на чињеницу да је Република Српска дио, и то озбиљан дио БиХ, и да ће се, као таква, питати за све, у шта се уклапа и европски пут БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана