Европски Јелоустон

Вељко Зељковић

Санкције које су западне земље увеле Русији због војне акције у Украјини сваким даном узимају све више данка. И то не толико у самој Русији, колико попут бумеранга у европским земљама.

 

Тржиште енергената је попут вулкана еруптирало, дижући и стварајући опасни облак дима који прекрива и полако гуши глобални финансијски систем. Барел сирове нафте прешао је магичних 130 долара, док је гас достигао цијену од чак 3.800 зелених америчких новчаница.

Стручњаци упозоравају да, уколико би Запад посегао за санкцијама и на руске енергенте, овај вулкан би могао постати неки нови Јелоустон. Финансијски системи и економије готово свих европских земаља, зависних од руских енергената, доживјели би потпуни колапс, те би се стопе инфлације мјериле двоцифреним бројкама.

Према неким процјенама, уколико до тога дође, цијена једног барела сирове нафте би могла скочити на невјероватних 300 долара. Ништа бољи сценарио не би био ни у случају да Русија заврне гас Европи.

Негативне ефекте санкција, чак и када би се стало на лопту, биће тешко преко ноћи зауставити. Стога је и период пред нама пун неизвјесности, а поготово јер храна полако, али сигурно постаје луксуз.

Прошлогодишња јесења сјетва прошла је са изузетно високим улазним инпутима. Још тежа и компликованија ситуација ће бити са прољетном сјетвом због историјски високих цијена нафте, али и минералних ђубрива. 

Оно што додатно забрињава јесте да су због високих цијена гаса многе фабрике које се баве производњом минералних ђубрива већ затвориле своја врата. Русија и Кина су, пак, забраниле његов извоз. Све то ће се негативно одразити како на прву, тако и другу сјетву, а на крају и на, вјероватно, недостатак одређених животних намирница, али и на њихову цијену током ове године.  Оно што је прошле године, рецимо, коштало три марке, ускоро би могло да вриједи три евра.

Гледано кроз историју, геополитичке игре политичара увијек су се преламале преко леђа обичних људи. Нажалост, тако је и овог пута. 

Криза је била неминовна због прекомјерног пандемијског штампања евра и долара. Ситуација око Украјине пробудила је, међутим, Јелоустон, највећи свјетски вулкан, испод којег се крију огромне количине лаве и пепела.

Ова ситуација огољела је и постојећи спекулативни финансијски систем грађен на разним “балонима”. Овај пут ти балони су надувани до тачке пуцања. Европа је, нажалост, простор на ком ће се осјетити највеће посљедице врло често неразумних политичких одлука и интереса великих западних корпорација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана