Европски испит

Ведрана Кулага Симић

БиХ је направила нови, значајан корак на путу ка ЕУ послије дужег чекања. Разлога за оптимизам свакако има, али нема за опуштање, јер у предстојећим данима и мјесецима ова земља тек треба да покаже да ли је спремна за још озбиљније кораке.

Након што је Савјет за опште послове ЕУ прихватио захтјев за чланство који је БиХ упутила у фебруару, ближи се дан када ћемо морати добро засукати рукаве, приступити европском испиту и доказати и себи и Европи колико познајемо стање у БиХ.

Тест неће бити нимало лак, а времена, по свему судећи, неће бити много. Питања која би требало да стигну у БиХ неће се, ако је судити према најавама, много разликовати од оних са којима су се мучиле и земље региона.

БиХ ће се морати добро "презнојити", јер ће се под лупом ЕУ наћи све - од игле до локомотиве, а сви одговори мораће бити усаглашени између учесница у европском процесу и на енглеском језику, читко и јасно, послати у Брисел.

Веома важна ставка у цијелом испиту јесте да ће се добар дио одговора морати базирати на резултатима посљедњег пописа становништва у вези са којим има свега, осим тачних резултата и сагласности, што би могла бити прва препрека.

У тестовима ће се наћи и питања у вези са правосуђем, јавним набавкама, кретању робе, пољопривредном производњом те и о становништву, заштити животиња, школовању, порођају и бројна друга питања о свему и свачему. Можда и нека за која никада и не бисмо помислили да би некога могла интересовати.

Суштина је да озбиљан посао тек чека све у овој земљи и да ће у вези са свим морати постојати сагласност, што је за БиХ велики тест, а за овај "пријемни" испит за ЕУ нема поправног, или ако га буде, може само бити гори.

Европска будућност, ма шта она значила за сваког понаособ, је ту пред нама. Удаљена неколико корака, али веома тешких корака.

Пут ка ЕУ нам је отворен, а од нас зависи колико ћемо брзо напредовати и пролазити препреке. Европски упитник је тек први у том низу, а након што Брисел скенира све што му стигне из БиХ, знаћемо да ли смо на правом путу или не.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана