Европски аршин

Ведрана Кулага Симић

БиХ ће идуће седмице бити једна од тема на пленарној сједници Европског парламента, а у европски дневник ће, по ко зна који пут, бити дописане нове оцјене о дисциплини у БиХ.

На дневном реду је нови приједлог резолуција о БиХ. И гле чуда - у њој парадокс. Европски званичници, како се наводи у резолуцији, позваће власти у БиХ да појачају борбу против тероризма, али истовремено критикују РС због најављене обуке полиције и набавке опреме из Русије управо због антитерористичких акција. За оне који су писали нови европски састав, који има 50 ставки, то звучи забрињавајуће. Због чега, то они знају, а сазнаћемо ваљда и ми детаљније кад извјестилац прочита и образложи садржај резолуције, а неки од парламентараца каже свој суд о наведеном. Можда и шире.

Европљани којима је специфична БиХ ужа специјалност нису ни овај пут пропустили прилику да нападну РС и неке потезе које су повукли њени руководиоци, али би безбједност ипак у ово вријеме требало да буде кључни момент и ставка на који би Европа, која се и сама бори са тим, требало да укаже.

Европа је поново указала да мора бити ојачана борба против тероризма и радикализма јер БиХ важи за земљу која мора 24 часа дневно да држи очи широм отворене, пази, ослушкује и сарађује са колегама из региона и свијета у циљу што боље припреме и одбране, у крајњем случају од могућих напада.

Европски званичници се заклињу да је борба против тероризма глобални проблем који је једино могуће искоријенити заједничког борбом. Али, зашто онда смета ако неко иде у Русију на обуку и да набави опрему која је потребна за борбу против свјетске пошасти број 1. Вјероватно злонамјерним, а када они уплету прсте не пише нам се добро.

Свако би требало да сарађује са свима, барем нас на то увијек Европа увијек упозорава. Тако би требало да буде и у БиХ, али се увијек ствари барем мало окрену у правцу супротном од оног у којем би требало да иду. Или за БиХ и Српску увијек важе нека посебна правила која неки мијењају од ситуације до ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана