Европска будућност

Свјетлана Шурлан

Да ли БиХ има европску будућност, питање је које се поставља од 16. јуна 2008. године када је у Луксембургу потписан Споразум о стабилизацији и придруживању између БиХ и Европске уније.

Од тада се у БиХ покушавају спровести многобројне реформе, неке лакше, а неке теже, једне спорије, а друге никако. Да ли је то због недостатка политичке воље различитих актера власти у БиХ или због незаинтересованости Европске уније, мишљења су подијељена.

Из Уније поручују да је одговорност за застој БиХ на европском путу на политичарима и институцијама у БиХ иако се јасно чују ставови да се не планира скорије проширење ове заједнице.

Извјештај о напретку БиХ који је представљен у Бриселу доноси очекивано, низ констатација о стању у БиХ, о (не)раду институција, неспремности политичара на договор... као и одређене препоруке шта и како је потребно радити у будућности да би се БиХ дале назнаке за свјетло на крају тунела. То се, уосталом, у више наврата могло чути током претходне године од многобројних званичника ЕУ.

Оно што домаћи званичници све више истичу, а што је раније ријетко био случај, је да није све на БиХ, да и Унија има свој дио одговорности за неуспјех БиХ у испуњавању "европских" задатака. То свакако јесте тако, а показује се и на примјеру структуралног дијалога, за који управо из Уније истичу да је један од ријетких процеса који је произвео одређене помаке.

То јесте тачно, помаци у дијалогу су били видљиви до момента док ЕУ није одлучила да га прошири додатним питањима. Од тада није одржана ниједна сесија овог дијалога. На коме је ту одговорност за застој?

ЕУ је поприлично затворила процес напретка БиХ тјерајући је на реформе којима није дорасла и на реформе које није тражила од других земаља које је лакше примала у чланство.

На питање да ли БиХ има европску будућност и даље неће бити јасног одговора, бар док Споразум о стабилизацији и придруживању не ступи на снагу. Када ће то бити, послије шест година покушаја, тешко је рећи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана