Европска будућност ентитета

Ведрана Кулага
Европска будућност ентитета

Прикључење БиХ Европској унији тема је која је у посљедње вријеме у жижи интересовања. Шта, како, под којим условима и које су промјене потребне да бисмо и ми, ето, постали дио европске породице?

- БиХ може да постане дио Европске уније као децентрализована јединица. И неке чланице ЕУ имају федерално уређење. Оно што је важно јесте да локалне институције буду адекватно подешене и у складу са европским стандардима - рекао је министар иностраних послова Италије Франко Фратини. Посебно је нагласио да су врата Брисела отворена за БиХ исто толико колико су отворена и осталим земљама из региона.

Тиме дефинитивно падају у воду тврдње и напори појединих званичника из ФБиХ, а богами и неких из истих тих европских земаља, да су у БиХ неопходне бројне радикалне реформе како бисмо били "достојни Европе".

Немогуће је игнорисати чињеницу да према некима увијек нешто недостаје и да за сваки испуњени услов БиХ добије нови услов који је потребно испунити јер је БиХ, како кажу, "посебна земља у којој се морају извршити радикалне промјене". Фратини је био јасан и истакао да у БиХ јесу неопходне реформе, али да нико не тражи радикалне институционалне промјене.

Посљедњих година свједоци смо тога да је процес приближавања БиХ ка ЕУ тема која никако да добије свој епилог. A зашто? Због, између осталог, разноразних услова које је потребно испунити, због бројних промјена које је неопходно урадити, а које нити једна друга земља није морала у толикој мјери да испуни да би постала кандидат за чланство или барем добила безвизни режим. О чланству да не говоримо.

Једно је битно и охрабрујуће у цијелој овој причи. A то је да је још једном потврђено да БиХ може постати дио ЕУ као децентрализована земља, јер је опште познато да неке чланице ЕУ имају федерално уређење.

Наметање рјешења, различити услови и захтјеви били су до сада епитети и асоцијације када се спомене тема уласка БиХ у ЕУ. Страни амбасадори и министри појединих европских влада давали су свакојаке изјаве као одговоре на питање да ли БиХ може да постане чланица, али је охрабрујуће да ипак постоје и они који вјерују да БиХ са два ентитета има своје мјесто у ЕУ и да није потребно мијењати Устав да би и она постала дио европске породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана