Европо, нећемо брзо

Ведрана Кулага Симић

Један од стратешких циљева БиХ је, ако је судити према оном што слушамо готово сваки дан, чланство у ЕУ, али је јасно да је то и, након толико година, само циљ.

Актуелна политичка и економска ситуација у БиХ не улива повјерење никоме. Нити у БиХ, нити изван ње. Свако мало на површину избијају нове тензије, да ли случајно или намјерно, које земљу вуку назад и стопирају њен напредак и у самом региону, а камоли изгледе да се убрза на путу ка тој европској породици којој тежи.

Европски задаци, наравно, нису лаки, али су за БиХ још тежи ако се узме у обзир на који начин се донесе важне одлуке за ову земљу и које све процедуре и нивое власти треба да прође један акт да би добио потврду да "иде са једне адресе".

То и не би био проблем да се само поштује оно што је речено и што је потписано. Славни механизам координације никако да се покаже у пракси, а тешке политичке одлуке, изјаве као и сувишна обећања додатно га гурају у ћорсокак. А тиме и тај циљ, жељу и посвећеност која се једним именом зове "пут ка ЕУ".

Да смо још далеко од правог пута, потврђује пресјек стања када је у питању испуњавање задатака из Акционог плана за реализацију приоритета из извјештаја о БиХ за 2016.

Математика је јасна. Половина задатака чека боље дане којих још, како се чини, нема ни у најави.

Иако многи званичници упорно понављају да смо на добром путу, да смо све ближе ЕУ и да бисмо редовно "до краја ове" или "почетка наредне године" могли добити кандидатски статус, али ријетко наводећи на коју годину прецизно мисле, све то је још далеко од нас. Прецизније, ми смо још далеко од Европе.

Нико не спори да треба да радимо на томе, али ова земља треба да приоритетно среди сама ствари у свом дворишту јер је нестварно и помислити да ће нам проблеме, сукобе и спорове рјешавати европски стручњаци. Када сведемо рачуне код себе, лакше ћемо се изборити са европским цеховима.

У БиХ је одавно крајње вријеме да се смире страсти, да се не провоцирају народи које је судбина распоредила на овом дијелу немирног Балкана.

Вријеме је да представници народа у БиХ, зарад оних који су остали и који вјерују да и овдје имају будућност, престану да уносе раздор и сјеме тешке прошлости међу суграђанима и да се мијешају у туђе послове. Њихово је да заједнички раде и да ову земљу поведу у боље сутра, да поштују систем одлука у БиХ, граде добре односе и сами крче свој пут. Да једном и ми будемо примјер, али добар некоме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана