Европа једини избор за будућност

Анђелино Алфано

У вријеме глобалних изазова који захтијевају посвећеност свих поновно уједињење континента је стратешко улагање у мир, безбједност и демократију.

То је дух који нас анимира уочи самита који сутра почиње у Трсту. Биће то прилика да се окупимо са колегама из земаља западног Балкана како бисмо разговарали о круцијалним питањима за будућност наших грађана.

Слиједом закључака које је Европски савјет усвојио у марту ове године и Декларације донесене поводом шездесете годишњице потписивања Римских уговора, потврдићемо да врата Европе остају отворена за земље које дијеле њене вриједности и да ћемо учинити све што је у нашој моћи да испратимо европске процесе у земљама западног Балкана.

Тражићемо од наших балканских пријатеља да се снажно опредијеле за консолидацију својих демократских институција, спровођење владавине права и развој модерних и конкурентних привреда. Потребно је превазићи унутрашње подјеле и оптуживања из прошлости и неповратно изабрати Европу. Само кроз дијалог и снажну посвећеност помирењу, биће могуће гледати у будућност с оптимизмом. Нема више оклијевања, сада је вријеме да се направи избор.

Самит у Трсту је четврти корак - након Берлина, Беча и Париза - у процесу који је започео далековидношћу канцеларке Меркел, у давању подстрека демократској, економској и друштвеној транзицији западног Балкана. Увјерени смо да је моћ трансформације овог механизма још врло жива. Резултати Самита ће то потврдити. Очекујемо да ће бити:

• Одобрен значајан пакет нових инфраструктурних пројеката у енергетском и транспортном сектору. То би било праћено отварањем, током ове године, првих градилишта у оквиру пројеката који су одобрени на претходним самитима, нудећи видљив доказ финансијске обавезе која ће досећи укупно пола милијарде евра;

• Продубљен процес регионалне економске интеграције у свјетлу ослобађања потенцијала тржишта које се састоји од 20 милиона људи;

• Потписан споразум који ће успоставити транспортну заједницу, стварајући тако један интегрисани простор, у смислу техничких стандарда и прописа;

• Унапријеђен развој приватног сектора у цјелини и посебно малих и средњих подузећа;

• Ојачани капацитети за превенцију и сузбијање корупције;

• Проширене, на симболичну тридесету годишњицу Програма Еразмус, могућности које се нуде новим генерацијама, захваљујући такође потпуној функционалности Канцеларије за регионалну сарадњу младих.

Надаље, поставићемо темеље за снажнију сарадњу у борби против тероризма и радикализације и у суочавању са неконтролисаним миграцијским токовима којима руководе криминалне групе.

Ово су значајни кораци који свједоче о нашем опредјељењу да пратимо земље западног Балкана на путу ка основном циљу, циљу европских интеграција, али показују такође и растућу жељу балканских земаља да преузму своју будућност у своје руке. Трст намјерава дати сигнал конкретног оптимизма на путу ка заједничкој судбини.

 

Анђелино Алфано, министар иностраних послова Италије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана