Европа и БиХ

Ведрана Кулага Симић

БиХ је пречесто нечија туђа прича, а ријетко домаћа. Европски парламентарци ће ускоро пред собом имати нову резолуцију о овој земљи, која никако да стане на зелену грану. Па ни да јој се приближи.

Тешко да може проћи одређен период да не сијевне варница са неке стране. Њена свакодневица су тешке ријечи, инати, као и стална препуцавања, која је само вуку ближе ивици понора.

Европски извјестилац за БиХ је припремио нови нацрт текста о приликама у БиХ, а написани редови од почетка указују на то да о томе не може да буде сагласности ни у самом парламенту, а камоли у земљи на коју је насловљено.

Посебно када је ријеч о епилогу пописа становништва и Дану Републике Српске.

Српска је у протеклом периоду изнијела низ аргумената због којих не може и није могла да прихвати начин и резултате тог пописа становништва из 2013. године. Због тога је објавила и своје податке, али кључни проблем био је ултимативан став са друге стране. Без прилике за дијалог, компромис и рјешење. Три ствари које су кључне за опстанак и напредовање БиХ.

Слично, само још оштрије било је у вези са Даном Републике, односно прославом 9. јануара, као њеног датума, који је другој страни постао споран након двије деценије.

Те ствари су заузеле готово кључно мјесто у резолуцији коју је припремио извјестилац Европског парламента Кристијан Дан Преда, али је јасно да са написаним буду сагласне све три стране у БиХ. Да је тако потврђују и силни амандмани који су уложени, али и они су прича за себе.

Док дио парламентараца каже да је РС у протеклом периоду на прави начин заштитила себе и своје интересе, други дио мисли као и сам Преда, а трећи траже већа права за један народ и то чак кроз нове уставне промјене. 

Те и друге ствари би требало да буду плод договора у БиХ. Три стране, односно три конститутивна народа, уз наравно поштивање интереса припадника из реда осталих, а не оних који немају додира са БиХ.

Европске резолуције нису обавезујуће, али су свакако слика како нас то други виде и који су њихови интереси који могу да изазову нове трзавице и турбуленције на нашем терену, на које нико нормалан не би требало ни да помисли.

БиХ је, онаква каква јесте, земља три конститутивна народа и они треба да кроје њене резолуције за данас и сутра и убудуће и то без жеље за доминацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана