Ердоган и аманет

Ведрана Кулага Симић

Иако је прошло доста година од када је почела да се пише нова историја БиХ некима, изгледа, још није јасно да је наступило неко друго доба на Балкану у којем је БиХ заједница два ентитета - Републике Српске и ФБиХ.

У реду оних којима ни данас није јасно како ова земља изгледа је и турски премијер Тајип Ердоган коме је БиХ наводно "остављена у аманет" и то ни мање ни више него од стране Aлије Изетбеговића!

Какав аманет, какав Изетбеговић!

О чему ли је Ердоган размишљао кад је изустио ову реченицу. Зар је БиХ нечији аманет?

Ко има право да о БиХ говори као о беговини из неког давно прошлог времена?

Турска је одавно позната по томе да се непрестано мијеша у унутрашња питања БиХ и даје себи за право да кроји њену судбину по свом нахођењу. Да кроји судбину која иде, нормално, сасвим супротним путем од оног који јој је Ердоган намијенио.

Турска је кроз ријечи свог премијера још једном потврдила да и даље претендује на БиХ, да се сматра власником свих нас, како су мислили и у вијековима прије.

У цијелој фатаморгани коју су Турци створили о БиХ, не желе да виде још једну чињеницу, а то је Република Српска, којој патронат Турске и њене аспирације на ове територије никако не требају.

Aпсурдно је и то да је управо Турска у неколико наврата осуђивала специјалне и паралелне везе између Републике Српске и Србије, а с друге стране дала себи за право да уређује БиХ по свом нахођењу или како би то турски премијер рекао "у аманет".

Никога не треба да чуди то што је Ердоганова изјава наишла на осуду оног дијела БиХ који се зове Република Српска јер се ради о лошој поруци за све који се труде да ова земља постане нешто.

Изјава турског премијера никоме не иде на руку и не носи ништа добро јер се креће у супротном правцу од оног којим сада, како тако, иде БиХ. Правцем који води ка европској породици.

БиХ је сада земља три конститутивна народа и националних мањина, а Османлијско царство давна прошлост. И нека тако и остане. +++++++++++++++++++++++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана