Епидемија одласка медицинара

Анита Јанковић-Речевић

Здравље је извор среће и највеће благо, рекли су давно неки мудри људи, јер човјек кад је здрав може да успије на многим пољима. Међутим, здравље би у Републици Српској, али и у земљама окружења ускоро могло постати привилегија ријетких.

Незаустављиви одлазак медицинског особља у Њемачку пријети мањком доктора и техничара па се бројни стручњаци питају ко ће нас лијечити? На стотине медицинара уназад двије-три године одлучило је да спакује кофере и напусти наш здравствени систем, а наставак карије и напредовање у струци потраже у некој од економски развијенијих земаља.

Годинама уназад поклањамо едуковане докторе, са испеченим занатом, потпуно бесплатно западним земљама, јер специјализација само једног доктора кошта више хиљада марака РС, а Њемачка их добија потпуно бесплатно да лијече њене грађане.

Посебно се треба замислити над чињеницом да све више младих у РС медицинску школу уписује с циљем да што прије добију диплому и крену преко "гране".

За све њих разлог одласка је исти, Њемачка ће им пружити све оно што су у својим градовима само могли сањати, а то је посао, пристојна плата и сигурна будућност. У многима од њих чучи велики потенцијал, али им нико неће ставити руку на раме и рећи да остану овдје, да раде и да се боре за напредак земље коју су градили њихови очеви и дједови.

Надлежне као да не занима то што им земљу напушта становништво, нити се питају ко ће им лијечити дјецу ако одлуче да остану овдје. С друге стране, Њемачка шири руке нашим школованим омладинцима, јер вапи за медицинским кадром. Наши људи су очигледно показали да су велики стручњаци и да се њихов рад цијени, а штета би и била да стечено знање не искористе, да њихове дипломе стоје на полицама и скупљају прашину док они у километарским редовима чекају на бироима за запошљавање.

Одговорни у нашој земљи морају осмислити стратегију за стварање већег броја радних мјеста, јер посао за сваког од нас представља сигурну будућност. Сигуран посао омогућиће нам да стварамо породице, да рађамо дјецу, да стопа наталитета крене узлазном путањом. Тек када престанемо олако схватати одлазак школованог кадра, када почнемо запошљавати младе, образоване људе, у овом случају медицинаре, можемо се надати да ће умјесто у богатој Њемачкој, Хипократову заклетву полагати у здравственим установама Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана