Ентитетско гласање

Сандра Милетић
Ентитетско гласање

Уставни суд БиХ одбацио је захтјев лидера СДA Сулејмана Тихића за оцјену уставности Изборног закона БиХ, чиме је дефинитивно потврђено да нису истинити наводи бошњачких странака да представници РС у Парламенту БиХ злоупотребљавају ентитетско гласање и претварају га у етничко.

Тихић је у захтјеву навео да због "неуставних одредби Изборног закона БиХ, у садашњој структури Парламента БиХ није испоштован уставни принцип о пропорционалној заступљености сва три конститутивна народа и осталих према попису становништва из 1991. године".

Додао је да се "због садашњег етничког састава, ентитетско гласање претворило у етничко, јер о њему ексклузивно одлучују представници народа који имају већину у једном или другом ентитету".

Уставни суд закључио је да је Тихићев захтјев неоснован и да су побијане одредбе закона у складу с Уставом БиХ.

Оно што је посебно значајно је то да је та институција саопштила и да је од свог оснивања 1996. године до данас створила систем који функционише самостално, без могућности утицаја извана или изнутра, систем који не дозвољава да постане допунска политичка арена или средство било какве манипулације.

Прецизније, Тихићев покушај да злоупотријеби Уставни суд искључиво зарад остварења политичких циљева у тој су установи препознали, и он није успио у својој намјери да на "мала врата" промијени Устав.

Ентитетско гласање, које је уставни принцип, односно уставна категорија, је уставно загарантовано право равноправности и само захваљујући том механизму ова земља опстаје.

Само захваљујући њему српски посланици су имали могућности да оспоре рјешења која су ишла на штету РС и српског народа.

С друге стране, нико не брани, нити је бранио бошњачким посланицима да користе овај механизам да би заштитили своје интересе. Напротив, већином гласова они су раније оспорили бројне законе у Парламенту БиХ и тада им ентитетско гласање није сметало.

Јасно је свакоме да цијела ова прича нема никакве везе са законом, већ само са остварењем политичких циљева бошњачких странака.

A Уставни суд ни у једној земљи нема функцију да мијења, него да проводи Устав. То је Сулејман Тихић као правник морао да зна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана