Енергетски пројекти

Ма­ри­на Чигоја

Инвестиције у енергетски сектор Српске посебно добијају на значају у вријеме када су се, због кризе, све земље окренуле рјешавању сопствених проблема и смањиле улагања вани. Сарадња са великим компанијама и земљама какве су Њемачка и Русија може да донесе велику корист малој економији каква је наша, а ови пројекти то ће сигурно у неком будућем времену и потврдити

Прикључење Републике Српске на "Јужни ток", истраживање нафте и гаса у Српској, градња хидроелектрана на горњој Дрини само су неки од пројеката који буде оптимизам и наду да ће се њиховом реализацијом поправити тренутна, не тако добра економска позиција Републике Српске и њених становника.

Велики број незапослених људи и привреда која грца у дуговима сигурно много очекују од ових пројеката, чија реализација би требало ускоро да почне.

"Јужни ток", сигурно један од најважнијих пројеката не само за нас већ и за добар дио Европе, Републици Српској донијеће могућности запошљавања становништва, сигурно снабдијевање гасом, али и даље унапређење када је у питању гасна инфраструктура.

Истраживања налазишта гаса и нафте, која су почела прије тачно годину, дају прве резултате. Према процјенама стручњака "плодно тло" могло би да буде у Семберији и Посавини, гдје ће почетком идуће године почети и прва истражна бушења. Aко би та истраживања показала да Српска посједује нафту или гас, већ крајем те исте године најављене су и прве експлоатације, а какву би то даљу корист имало по све у РС, није потребно посебно наглашавати. С обзиром на то да су истраживања која су на овим просторима рађена још прије стотину година показала да нафте у РС има, можемо се надати да би се у идућем периоду овдје могло доћи до неких резултата.

Ништа мање значајан није ни јуче потписани уговор са њемачком компанијом "РЊЕ", једном од највећих европских компанија у области електроенергетике. Ова фирма требало би да гради четири хидроелектране на горњој Дрини, чиме би огроман потенцијал који Српска има у овој области био још боље искоришћен.

Ови пројекти без сумње ће допринијети енергетској, али и економској стабилности РС. Инвестиције у енергетски сектор Српске посебно добијају на значају у вријеме када су се, због кризе, све земље окренуле рјешавању сопствених проблема и смањиле улагања вани. Сарадња са великим компанијама и земљама какве су Њемачка и Русија може да донесе велику корист малој економији каква је наша, а ови пројекти то ће сигурно у неком будућем времену и потврдити.

Свако радно мјесто које буде отворено захваљујући неком од ових пројеката биће довољан одговор на питање колики је њихов значај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана