Енергетика драгуљ РС

Марина Чигоја
Енергетика драгуљ РС

Потписивање уговора између енергетске компаније EFT и кинеске компаније "Dengfan Electric Corporation" о изградњи и пуштању у погон термоелектране Станари код Добоја, која би требало да буде у функцији до 2014. године, још је један доказ да је електроенергетски сектор непроцјењиви драгуљ Републике Српске, у који се и те како исплати улагати и који би у будућности требало да буде водећи фактор развоја Српске.

О величини овог пројекта говори и сама цифра од 500 милиона евра, колико износи вриједност цјелокупног пројекта изградње термоелектране Станари.

Вриједност самог уговора, која износи 400 милиона евра, додатно увећава чињеница да је ово први уговор кинеске компаније у Европи, а надлежни у РС наглашавају да је ово само први од заједничких ангажмана са кинеском компанијом.

Осим тога, долазак једне од највећих свјетских компанија из ове области у јеку свјетске економске кризе говори да се ради о заиста великом пројекту, који ће обезбиједити не само стабилност енергетског сектора РС, већ и пријеко потребна нова радна мјеста за становнике Републике Српске.

Претходно наведене чињенице говоре да Република Српска највећу перспективу има у великом енергетском потенцијалу, као и да се посебно у посљедње вријеме тај потенцијал почео знатно више користити него ранијих година.

Уз правилно управљање енергетским сектором, Српска може створити стабилне претпоставке за економски развој, којим ће се омогућити не само напредак овог сектора, него и унаприједити и побољшати цјелокупан привредни амбијент у земљи.

Искуства развијених земаља показују да је енергетика, посебно уколико потенцијал у овој области постоји, пресудна за напредак земље у цјелини.

Република Српска је, потписивањем уговора о изградњи термоелектране у Станарима, али и другим значајним пројектима у овом сектору, показала да је кренула путем развоја и да жели да искористи све природно богатство којим располаже.

Надамо се да су ови пројекти почетак опоравка крхке привреде Републике Српске и да се на томе неће стати, јер осим енергетског, Српска располаже и значајним другим потенцијалима који би се могли знатно боље искористити него што се то до сада чинило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана