Електропренос

Свјетлана Тадић
Електропренос

Република Српска је одлучила да више не дозволи рад заједничких институција БиХ на њену штету, а управо тако функционише већина институција, које су основане да би се трошиле паре пореских обвезника. Она која то најбоље показује јесте "Електропренос БиХ".

Зато је Влада Српске прво направила анализу пренесених надлежности, видјела шта јој је све то одузето, легално, али и илегално, те како институције БиХ раде у интересу грађана.

Обезбијеђен је дијалог о реформи правосуђа кроз који ће се покушати истјерати правда на видјело. A сада је дошао ред на "Електропренос БиХ".

Ова институција већ годинама ради на штету Републике Српске и фактички на штету свих с којима има везе, јер је њен менаџмент једноставно одлучио да не функционише.

Влада Републике Српске одлучила је да томе стане у крај, те је "Електропреносу БиХ" дала рок до Нове године да ријеши проблеме у функционисању или ће у супротном РС сама основати своју преносну компанију.

Разлог за овакав потез Владе РС лежи у немогућности да више трпи постојећу ситуацију, те због тога што од 2007. до 2011. године у "Електропреносу" није усвојен ниједан план инвестиција.

Уз то, у овом предузећу није извршена ревизија пословања, ништа не функционише, те тако цијела БиХ, а с њом и РС, технолошки заостаје.

Оно што треба Српској је модерна преносна компанија, која ће функционисати и одговарати захтјевима европског тржишта, како би се произведена електрична енергија могла квалитетно преносити на тржиште ЕУ. "Електропренос БиХ" то није.

Чекало се, чекало, да проблеми у "Електропреносу" буду ријешени, али договора нема, а самим тим ни развоја и опстанка овог предузећа.

Због свега тога РС губи, застој је у распоређивању добити и инвестиција, а највише од свега губи "Електрокрајина" која нема надлежност над преносом 110-киловолтне мреже, због чега има милионске губитке, а штету трпи и индустрија РС.

Од када постоји "Електропренос БиХ" не граде се далеководи и трафо-станице.

БиХ јесте црна рупа на Балкану, потврдила је то и Европска комисија у свом извјештају. Добро је само што нам још није пао и мрак на очи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана