"Електропренос"

Ведрана Кулага Симић

"Електропренос БиХ" био је блокиран годинама уназад и није се могло доћи до рјешења које би дало нову, пријеко потребну снагу овој компанији да ради у пуном и нормалном капацитету и да на вријеме испуњава задатке за што боље пословање.

Планови за инвестиције су чекали нека боља времена, а друштво им је правила и добит у износу од неколико стотина милиона марака која је непомично стајала на рачунима.

И ни једно ни друго, иако веома вриједни, били су бескорисни.

Да је крајње вријеме да се нешто мијења, одавно је познато, али су неки интереси били јачи од онога што се требало рјешавати. Република Српска, односно њени представници дуго су чекали и упозоравали да се ствар мора покренути са мртве тачке.

Клупко проблема, несугласица и дилема полако је почело да се размотава тек крајем прошле године. Планови инвестиција и акумулирана добит дигнути су из прашине и стављени на поново дневни ред.

Поново, али овај пут чини се да ће то бити успјешно. На то указује договор о расподјели добити на који је дефинитивно стављен печат прије неколико дана у Бриселу, али и охрабрујуће најаве које су такође стигле из ЕУ у вези са плановима за инвестирање. Дакле, неке промјене су на помолу, али ту није крај.

Сви актери приче о "Електропреносу БиХ" морају да до краја остану досљедни преузетим обавезама јер је сасвим извјесно да би компанија ново поклекнуће тешко, или никако преживјела. Сада се не смије стати, већ се мора испунити и спровести оно што је обећано и што се од ове земље и очекује у европским круговима са којима су прије неколико дана и разјашњене битне ствари.

Године које су остале иза нас показале су како се ствари могу искомпликовати и ићи на штету оних који имају право на новац од добити заједничке компаније. Европа ће нам сада дати само евентуалне сугестије и мишљења, а на надлежнима овдје у БиХ је да обнове и учврсте старе темеље.

Када се све сабере и одузме, пред управом и дионичарима је још доста посла, а неке коцкице треба да се посложе у Парламенту БиХ да би се рашчистио пут којим треба да крене компанија.

Неки предуслови су испуњени, други чекају свој ред, али све у своје вријеме. Можда ће, ко зна, овог прољећа сунце стварно да обасја "Електропренос БиХ" и напуни батерије за нове походе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана