Елдорадо за криминалце

Жељка Домазет

Да су правосудне институције у БиХ једна од најслабијих карика у ионако посрнулој босанскохерцеговачкој збиљи најбоље говоре подаци о њиховом раду које годинама посланици, који расправљају о њима, не желе да прихвате.

Како би се и прихватили када у правосуђу раде тужиоци који за вишегодишњег мандата нису подигли ниједну оптужницу, када раде судије које нису донијеле ниједну пресуду и када се број застарјелих предмета креће у хиљадама.

Недопустиво је рецимо да један тужилац у просјеку за два мјесеца подигне једну оптужницу, да БиХ плаћа вишемилионску штету због монтираних оптужница и да се чак као застарјели предмети воде случајеви у којима нису чак ни откривени починиоци кривичних дјела.

Ако се има у виду чињеница да се на откривању починилаца мора експедитивно радити како не би измакли правди, онда податак да је већина застарјелих предмета окарактерисана податком да починиоци кривичних дјела нису откривени, онда нека никога не чуди епитет који ова земља годинама носи, а то је да је елдорадо за криминал и криминалце. Очигледно је да из године у годину постаје неповратно земља на којој је правда закључала врата.

Поред свега овога, ваља имати у виду и чињеницу да случајеви којима се баве тужилаштва у БиХ, а посебно Тужилаштво БиХ, и које би требало да буде огледало осталим тужилаштвима, третирају углавном "ситне рибе", док оне крупне на волшебан начин испливавају из мреже и годинама роваре и чине најтежа криминална дјела по овој земљи и ван ње.

Ако се при овоме узме и то да су тужилаштва у овој осиромашеној и похараној земљи за годину потрошила више од 40 милиона марака, да главни тужилац и његов замјеник годишње инкасирају више од 70.000 марака, онда није чудо што ова земља има најплаћенија, а најнеспособнија и најнеефикаснија тужилаштва и правосудни систем.

Не буду ли се у овој земљи кроз структурални дијалог или на неки други начин доносила законска рјешења која ће правду дијелити ефикасно и на ваљан начин, не буде ли се правосудна мрежа исплела тако да је не могу избјећи ни крупне рибе, онда ће се засигурно за коју годину БиХ угушити у сопственом безакоњу због кога ће сви нормални из овог елдорада за криминалце бјежати главом без обзира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана