Експресна акција

Горан Обрадовић
Експресна акција

Само дан послије једне од највећих пљачки у Републици Српској бањалучка полиција ухапсила је групу разбојника који су из Комерцијалне банке однијели више од милион марака.

Филмска пљачка, у којој су се разбојници прерушени у раднике обезбјеђења, самоувјерено и дрско, комбијем довезли у пјешачку зону у строгом центру града и натјерали запослене у банци да им предају сав новац, није била нерјешива загонетка за полицију.

Брзина којом се шесторици, одраније знаних разбојника, ушло у траг говори у прилог томе да не мора свака пљачка да остане неријешена годинама.

Иако смо сличне, добро испланиране крађе, могли да гледамо у режији холивудских мајстора, у којима већина негативаца никада не буде пронађена, грађани Бањалуке и Републике Српске, одлучном и брзом акцијом полиције, могу да буду бар дјелимично сигурни да ће се убудуће криминалци запитати исплати ли им се улазити у ризике. Послије овог брзог хапшења, али и проналаска новца, сигурно ће се одлучивати теже.

И зато бањалучка полиција заслужује највишу оцјену и похвалу. Урадила је оно чиме се не могу похвалити ни много веће и развијеније земље које имају по неколико пута већи број инспектора, полицајаца и свјетску опрему потребну за брзу истрагу.

О озбиљности полицијских снага, у борби против криминала, говоре и статистички подаци о смањењу броја кривичних дјела.

Не треба заборавити да је полиција током прошле и ове године у акцијама "Хит", "Фокус", "Плантажа" и другим разбила неколико група дилера и пронашла већи број лабораторија за производњу сканка и марихуане у Бањалуци.

У Бањалуци је ухапшена и веома добро организована група криминалаца која је крала и препродавала скупоцјене аутомобиле на подручју цијеле БиХ.

Овакве акције без сумње могу да повећају повјерење грађана у полицију чији је основни задатак да их чува. Наравно, посла је још много. Посебно када су у питању "крупне рибе" и привредни криминал. Aли није све до полиције, нешто је и до тужилаца!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана