Експлозивне петљавине

Жељка Домазет
Експлозивне петљавине

Мутне работе око наоружања, експлозива и свега онога што је у својим радионицама држао "Претис" мало по мало претварају се у праву сапуницу.

Извјештаји који се шаљу колективном шефу државе, управо од оних који би требало да држе до њеног дигнитета, свакодневно се исмијавају, па умјесто да одговори на питање колико је то опасно по безбједносни систем БиХ, министар те исте безбједности Садик Aхметовић кроз смијех пита радозналу јавност да ли су у питању тоне или хиљаде тона несталог експлозива.

Очигледно је да Aхметовић, који би као надлежни министар требало да на ноге дигне сав безбједносни систем због било каквог "пропуста" ове врсте, збија шале на тај рачун.

И по навици, за све оно гдје не могу да смисле смислен одговор, лоптицу пребацују Тужилаштву БиХ.

Министар одбране Селмо Цикотић, који би у по бијела дана и црне ноћи требало да зна шта се дешава са наоружањем, војном опремом и минско-експлозивним средствима, недавно је на сједници Предсједништва рекао да нема информација о томе шта се дешава са експлозивом и "Претисом" и тек на инсистирање српског члана Предсједништва Небојше Радмановића сачињава извјештај који је, како тврди први човјек Aгенције за истраге и заштиту (SIPA) Мирко Лујић, непотпун и недосљедан.

Дискутабилна је и количина експлозива као и раније "петљавине" "Претиса" са минско-експлозивним средствима и оружјем које су такође биле под истрагом SIPA.

Тужилаштво БиХ, које се већ одавно изгледа не мијеша у свој посао него у мишљења OHR-а и америчке амбасаде, шаље немушта саопштења и одговоре да су истраге у току и да су предмети активни. Све у стилу бриго моја пређи на другога.

Држава у којој се са експлозивом, минама и оружјем прави спрдња и није зрела да се назове државом. Не чуди стога што је многи називају недоношчетом коме треба инкубатор да би постало зрело да се роди. 

Због оваквог односа институција које троше енормна средства да би радиле и ову земљу учиниле колико-толико безбједном, из дана у дан пребацујући одговорност једни на друге, од ове назовидржаве праве смијурију, а сви они који имају осјећај за здрави хумор остаће слеђени и запањени.

Не чуди да ће данас-сутра Цикотић и њему слични отворити своје фирме и покренути бизнис, дефектолози попут Aхметовића наставити да праве дефектну безбједност, а нормалан свијет бјежати главом без обзира да му данас-сутра испод прозора не би експлодирало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана