Екскурзија ноћна мора

Перо Шпадић

Има ли љепших успомена до оних из школских дана којих се увијек радо присјећамо? Нажалост, матуранти Медицинске и грађевинско-технолошке школе неће имати прилику да им матурска екскурзија остане у лијепом сјећању. Неће бити у прилици да некоме испричају како им је лијепо било у Шпанији, Француској и Италији.

Сјећаће се како су морали вадити посљедњи евро из џепа, који су понијели као џепарац, да плате ноћење у хотелу. Сјећаће се свађа између возача и водича, негодовања професора и осталих чланова који су били у њиховој пратњи.

Сан о добром проводу и незаборавним доживљајима који их је држао мјесецима прије поласка претворио се у ноћну мору.

Организатор је прихватио одговорност, спреман је да сноси посљедице и надокнади штету. Иако ће матурантима бити надокнађен новац и даље ће остати ускраћени за све оно што су требали да проживе на том путовању. То им новац сигурно неће надокнадити.

Без сумње, најодговорнији за овај догађај је организатор путовања агенција "Лајф туризам", али одговорност мора постојати и код других. Кад помињем ове друге мислим на све родитеље, али и професоре, директоре школа и наравно институције. Зашто се уопште дјеца шаљу на та дуга и за многе скупа путовања, да би тамо доживјели непријатности.

Догађај са ученицима Медицинске и грађевинско-технолошке школе треба да нас наводи на размишљање да дјецу на екскурзије шаљемо у земље из окружења, гдје ако затреба можемо сјести у аутомобил и отићи по њих, а не на далеке дестинације, гдје ће бити препуштени сами себи.

Грађевине и знаменитости које су најчешћи разлози због којих школе организују путовања у свјетске метрополе, а које дјеца врло често посјете "реда ради" чекајући ноћ и провод у непознатом граду, постали су изгледа прескупи разлози за екскурзије.

Ако већ агенције, а ни школа не могу родитељима гарантовати да ће им се дјеца жива и здрава вратити кућама, под условом да су на екскурзији спавали у хотелу који су платили, а не у аутобусу онда екскурзије не треба ни организовати.

Управо се ових дана у приједорским средњим школама прича да је Шпанија прецртана као могућа дестинација за екскурзију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана