Ексхумације

Горан Маунага

Нико не зна тачан одговор на питање зашто је већ годинама у Тужилаштву БиХ на чекање стављено 120 захтјева за ексхумацију масовних гробница у којима се, према претпоставкама удружења породица несталих, налазе посмртни остаци припадника српског народа.

Пошто Тужилаштво не одговара ни на ургенције удружења, као ни јавности, можемо само да се надамо да ће одговорити бар ВСТС-у коме су српски представници у Институту за нестала лица поднијели пријаву против главног тужиоца Гордане Тадић због непоступања у неким од тих предмета.

До тада, можемо да претпостављамо да је ријеч о смишљеном кочењу реализације тих захтјева, о дискриминацији на националној основи и о страначким дневнополитичким интересима. Јер осим што нема реакције Тужилаштва на те захтјеве, пробна копања и ексхумације обустављени су и на свим локацијама масовних гробница у којима се налазе посмртни остаци убијених припадника српског народа под разним изговорима које је дало Тужилаштво.

Индикативно је и то што, иако Тужилаштво има 38 тимова за расвјетљавање ратних злочина, на ексхумације српских жртава никада не шаље поступајућег тужиоца, него само сараднике. 

Један од изговора за тај нерад је тврдња о недостатку новца, али то не може бити уважено због података да су "по посебном методу рада" пронађени посмртни остаци 4.000 несталих Бошњака а ниједног Србина, и да је за осам година постојања Института идентификовано више од 7.000 несталих Бошњака и само 250 Срба.

Зато породицама скоро 1.700 српских жртава које још чекају да буду пронађене њихове кости досадашњи рад на тражењу несталих полако убија наду. У том дугом периоду чекања долази до промјене конфигурације терена, а свједоци умиру као и лица која су лоцирала микролокације потенцијалних гробница.

По свему судећи, то и јесте циљ оних који су у Тужилаштву  подлегли дневнополитичким интересима и од Института направили мјесто које, уз помоћ неких странаца, политичком Сарајеву служи за злоупотребу.

Посебно је болно то што и у тој установи представници РС нису равноправни, јер се ради о кршењу права на проналажење посмртних остатака најмилијих, несталих и погинулих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана