Ексхумације

Горан Маунага

Тужилаштво БиХ затражило је за ексхумације у јами Радача код Мостара, у јами Јакарина коса код Приједора и за санацију дјелимично ексхумиране депоније у Бућа потоку два милиона марака додатног новца.

Ако пара не буде, наставак ексхумације у јами Радача је, кажу, неизвјестан.

Та додатна два милиона су чак скоро пет пута већи износ од оног који за ту намјену у Тужилаштву имају на располагању у овој години, а да би добили тражени додатни новац, не може да помогне ни евентуално повлачење комплетне суме из текуће буџетске резерве која укупно износи 600.000 марака. 

Неко неупућен може помислити да би у цијелој причи најбоље било то да је, којим случајем, Министарство финансија и трезора у могућности да, прво, у буџету предвиди, а затим и да исплати ту енормну тражену суму, али познајући све досадашње прљаве закулисне игре у тој области, не треба бити сигуран у то да би рјешења било чак и у том случају.

Зато је, тим више, потпуно разумљив став Министарства о пријекој потреби економичног располагања додијељеним средствима. Јер, шта рећи на чињеницу да је ексхумација у јами Радача неколико пута започињана па прекидана у вријеме кад новац за те намјене није био споран?

Шта рећи на чињеницу да би наставак ексхумације у тој јами, која крије од 200 до 300 припадника српског и бошњачког народа, заувијек био запечаћен да удружења нису доставила додатне доказе захтијевајући поновно отпочињање ексхумације? 

Шта рећи о намјери, исто тако, санације депоније у Бућа потоку без обзира на доказе и захтјеве удружења породица несталих за наставак тражења убијених Срба из Сарајева на тој локацији?  

Значи ли то да ће вјечна тајна остати мјеста на којима су завршили посмртни остаци још око 300 убијених и несталих сарајевских Срба, те да ће Српска заувијек трагати за највећим бројем од укупно 1.700 несталих, колико их још тражи?

А да се у цијелој тој жалосној причи не ради само о новцу, говоре и подаци да је, рецимо, Институт за нестала лица БиХ "по посебном методу рада" пронашао посмртне остатке 4.000 несталих Бошњака и ниједног Србина, а да је свеукупно за осам година постојања тог института идентификовао више од 7.000 несталих Бошњака и само 250 Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана